Migren Nedir? Belirtileri Nelerdir?

 

Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.

Bazı insanlar için, aura olarak bilinen bir uyarı semptomu, baş ağrısından önce ortaya çıkar. Bir aura, ışık ya da kör noktaların parlamaları gibi görsel rahatsızlıkları ya da yüzün bir tarafında, bir kol veya bacakta karıncalanma, konuşma zorluğu gibi diğer rahatsızlıkları içerebilir.

İlaçlar bazı migrenlerin önlenmesine ve daha az ağrılı hale gelmesine yardımcı olabilir. Çocuklukta, ergenlikte veya yetişkinlikte başlayan migrenin en bilinen aşamaları prodrom ve auradır. Migren olan herkes tüm aşamalardan geçmez.

Prodrom

 

Migrenden bir veya iki gün önce, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yaklaşmakta olan bir migreni uyaran ince değişiklikler görebilirsiniz:

 

  • Kabızlık
  • Ruh hali değişikliği
  • Yemek isteği
  • Boyun tutulması
  • Artan susuzluk ve idrara çıkma
  • Sık sık esneme

Aura 

 

Migren öncesi veya sırasında ortaya çıkabilir. Auralar sinir sisteminin geri dönüşümlü semptomlarıdır. Bunlar genellikle görseldir, ancak başka rahatsızlıklar da içerebilir. Her belirti genellikle aşamalı olarak başlar, birkaç dakika içinde artar ve 20 ila 60 dakika sürer.

 

Migren aura örnekleri şunlardır:

 

-Çeşitli şekiller, parlak noktalar veya ışık parlamaları gibi görsel olaylar

-Görme kaybı

-Kol veya bacağa iğne batması hissi

-Yüzün veya vücudun bir tarafındaki zayıflık veya uyuşukluk

-Konuşma zorluğu

-Gürültü veya müzik duymak

Bir migren genellikle tedavi edilmezse dört ila 72 saat sürer. Migrenlerin ne sıklıkta meydana geldiği kişiden kişiye değişir. Migren nadiren ortaya çıkabilir veya ayda birkaç kez yaşanabilir.

 

 

Migren Neden Olur?

 

Migren nedenleri tam olarak anlaşılmamasına rağmen, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı görülüyor. Beyin sapındaki değişiklikler ve bunun ana ağrı yolu olan trigeminal sinirle etkileşimi olabilir. Bu yüzden beyin sistemindeki dengesizlikler olabilir.

 

Migren Tetikleyicileri

 

Aşağıdakiler dahil bir dizi migren tetikleyicisi vardır:

-Kadınlarda hormonal değişiklikler. Adet öncesi veya sırasında östrojendeki dalgalanmalar, hamilelik ve menopoz birçok kadında baş ağrısını tetikliyor gibi görünmektedir.

-Oral kontraseptifler ve hormon tedavisi gibi hormonal ilaçlar da migrenleri kötüleştirebilir. 

-Alkol, özellikle şarap ve kahve gibi çok fazla kafein dahildir.

-İş yerinde veya evde stres migrenlere neden olabilir.

-Parlak ışıklar ve güneş parlaması, yüksek sesler migreni tetikleyebilir. 

-Parfüm, tiner bazı insanlarda migren tetikler.

-Eksik uyku, çok fazla uyku veya jet lag durumu bazı insanlarda migren tetikleyebilir.

-Hava değişikliği veya barometrik basınç, migreni tetikleyebilir.

-Tuzlu ve işlenmiş yiyecekler migreni tetikleyebilir. 

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Migrenler genellikle teşhis edilmez. Düzenli olarak migren belirtileri ve semptomlarınız varsa, ataklarınızın ve onlara nasıl davrandığınızın kaydını tutun. 

  • Baş ağrısı geçmişiniz olsa bile, şekil değişirse veya baş ağrılarınız aniden farklı hissediyorsa doktorunuza görünün.
  • Daha ciddi bir tıbbi problemi gösterebilecek aşağıdaki belirtilerden ve semptomlardan herhangi biri varsa acil servise gidilmelidir.
  • Şimşek gibi ani, şiddetli baş ağrısı
  • Ateş, sert boyun, zihinsel karışıklık, nöbetler, çift görme, güçsüzlük, uyuşukluk 
  • Öksürme, efor, gerilme veya ani hareketlerden sonra kötüleşen kronik bir baş ağrısı

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Ağrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)

Ağrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)

Bir radyofrekans ablasyon, beyne ağrı sinyalleri taşıyan sinir liflerini yok eden minimal invaziv bir prosedürdür. Özellikle bel, boyun ve artritik eklemlerde kronik ağrısı olan insanlar için kalıcı bir rahatlama sağlayabilir. Tekrarlayan ağrı çekiyorsanız ve sinir bloğu enjeksiyonu ile iyi bir rahatlama yaşadıysanız, radyofrekans ablasyonu için aday olabilirsiniz.

Devamını Oku
Omurga Tümörleri

Omurga Tümörleri

Bir omurilik tümörü, bir doku ya da onu çevreleyen anormal kütledir. Bu hücreler, normal hücreleri kontrol eden mekanizmalar tarafından kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Spinal tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya malign (kanserli) olabilir. Birincil tümörler omurga veya omurilikten kaynaklanır, ikincil tümörler ise kanserin başka bir bölgeden omurgaya yayılmasından kaynaklanır.  

Devamını Oku
Migren

Migren

Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.  

Devamını Oku
Skolyoz (Omurga Eğriliği)

Skolyoz (Omurga Eğriliği)

İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (Omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.   

Devamını Oku
Bel Kayması

Bel Kayması

Bel Kayması (Spondilolistez), alt omurları (omurga kemikleri) etkileyen bir spinal durumdur . Bu hastalık alt omurlardan birinin doğrudan altındaki kemiğe doğru kaymasına neden olur. Bu acı verici bir durumdur ancak çoğu durumda tedavi edilebilir. Hem terapi hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Devamını Oku
Hidrosefali (Beyinde su toplanması)

Hidrosefali (Beyinde su toplanması)

Hidrosefali, beynin derinliklerinde boşluklarda (ventriküller) sıvı birikmesidir. Aşırı sıvı ventriküllerin boyutunu arttırır ve baskı yapar. Beyin omurilik sıvısı normalde ventriküllerden akar ve beyni ve omuriliği yıkar.

Devamını Oku
Beyin Tümörleri

Beyin Tümörleri

Bir beyin tümörü, beyninizdeki anormal hücrelerin bir kütlesi veya büyümesidir. Birçok farklı türde beyin tümörü vardır. Bazı beyin tümörleri kanserli değildir (benign) ve bazı beyin tümörleri kanserlidir (malign). Beyin tümörleri beyninizde (birincil beyin tümörleri) başlayabilir veya kanser vücudunuzun diğer bölümlerinde başlayıp beyninize yayılabilir (ikincil veya metastatik, beyin tümörleri).

Devamını Oku
Doğumsal Anomaliler

Doğumsal Anomaliler

Bebekler bazı durumlarda hayatlarının geri kalanında, görünme, gelişme veya çalışma şeklini etkileyecek doğuştan anormalliklere sahiptir.

Devamını Oku
Beyin Kanamaları

Beyin Kanamaları

Beyin Kanaması, beyindeki bir arterin patlaması ve çevresindeki dokularda lokal kanamaya neden olması nedeniyle oluşur. Bu kanama beyin hücrelerini öldürür. Kanama, kelimenin tam anlamıyla "ileride kan patlaması" anlamına gelir. Beyin kanamalarına ayrıca kafa içi kanamalar denir. 

Devamını Oku
Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması

Sinirler sıkıştırıldığında ve kısıtlandığında gelişen tıbbi sendroma sinir sıkışması denir. Bu, travmadan veya yaralanmadan tekrarlanan nedenlerden kaynaklanır. Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir.

Devamını Oku
Migren Cerrahisi

Migren Cerrahisi

Migren ameliyatı deri altına yapılan bir işlemdir. Ameliyat saçlı deriden yapılan küçük kesilerle endoskopik kameralı (kapalı) teknikle yapıldığı için, herhangi bir iz kalmaz. Ameliyatın başarı oranı %90’ın üzerindedir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP