Hidrosefali (Beyinde Su Toplanması)
Hidrosefali, beynin derinliklerinde boşluklarda (ventriküller) sıvı birikmesidir. Aşırı sıvı ventriküllerin boyutunu arttırır ve baskı yapar.
Beyin omurilik sıvısı normalde ventriküllerden akar ve beyni ve omuriliği yıkar. Ancak hidrosefali ile ilişkili çok fazla beyin omurilik sıvısının basıncı beyin dokularına zarar verebilir ve beyin fonksiyonlarında bir dizi bozulmaya neden olabilir.
Hidrosefali her yaşta ortaya çıkabilir, ancak 60 yaş üstü kişilerde ve bebeklerde daha sık görülür. Hidrosefali için cerrahi tedavi, beyindeki normal beyin omurilik sıvısı seviyelerini geri yükleyebilir ve koruyabilir. Hidrosefali kaynaklı semptomları veya fonksiyonel bozuklukları yönetmek için sıklıkla birçok farklı tedaviye ihtiyaç duyulur.
Belirtiler
Hidrosefali belirti ve semptomları başlangıç yaşı itibariyle değişir.
Bebeklerde hidrosefali'nin ortak belirti ve semptomları:
- Olağandışı büyük bir kafa
- Başın boyutunda hızlı bir artış
- Başın üstünde şişkin veya gergin bir yumuşak nokta (fontanel)
- Kusma
- Uyuklama
- Sinirlilik
- Nöbetler
- Gözlerde aşağı doğru sabitlenme (gözlerin batması)
- Kas tonusu ve kuvvetindeki eksiklikler
- Dokunmaya zayıf tepki
Genç ve orta yaşlı yetişkinlerde hidrosefali'nin ortak belirti ve semptomları:
- Baş ağrısı
- Letarji
- Koordinasyon veya denge kaybı
- Mesane kontrolü kaybı veya sık idrara çıkma dürtüsü
- Görme bozukluğu
- İş performansını etkileyebilecek hafıza, konsantrasyon ve diğer düşünme becerilerinde azalma
60 yaş ve üstü yetişkinlerde hidrosefali'nin ortak belirti ve semptomları:
- Mesane kontrolü kaybı veya sık idrara çıkma dürtüsü
- Hafıza kaybı
- Diğer düşünme veya muhakeme becerilerinin ilerici kaybı
- Zorlukla yürüme, genellikle karma bir yürüme ya da ayakların sıkışmış hissi olarak tanımlanır.
- Zayıf koordinasyon veya denge
- Nöbetler
Nedenler
Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının ne kadar üretildiği ve kan dolaşımına ne kadar emildiği arasındaki bir dengesizlikten kaynaklanır.
Beyin omurilik sıvısı, beynin ventriküllerini kaplayan dokular tarafından üretilir. Kanalların birbirine bağlanması yoluyla ventriküllerden akar. Sıvı sonunda beyin ve omurilik etrafındaki boşluklara akar. Öncelikle beynin tabanına yakın dokulardaki kan damarları tarafından emilir.
Beyin omurilik sıvısı beyin işlevinde önemli bir rol oynar;
- Beynin yüzer halde tutulması, nispeten ağır beynin kafatasının içinde yüzmesine izin verilmesi
- Yaralanmayı önlemek için beyni yastıklamak
- Beyin metabolizmasının atık ürünlerinin çıkarılması
- Beyindeki kan basıncındaki değişiklikleri telafi etmek için beyin boşluğuyla omurilik arasında ileri geri akma
Risk faktörleri
Birçok durumda, hidrosefali'ye yol açan kesin olay bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı gelişimsel veya tıbbi problemler hidrosefali katkıda bulunabilir veya tetikleyebilir.
Doğumda (doğuştan) veya doğumdan kısa bir süre sonra mevcut olan hidrosefali, aşağıdakilerden herhangi biri nedeniyle oluşabilir:
- Beyin omurilik sıvısının akışını engelleyebilen merkezi sinir sisteminin anormal gelişimi
- Ventriküllerde kanama, erken doğumun olası bir komplikasyonu
- Fetal beyin dokularında iltihaplanmaya neden olabilen kızamıkçık veya sifiliz gibi hamilelik sırasında uterusta enfeksiyon
Herhangi bir yaş grubunda hidrosefali için katkıda bulunabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Beyin veya omuriliğin lezyonları veya tümörleri
- Bakteriyel menenjit veya kabakulak gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları
- Beyinde inme veya kafa travması sonucu kanama
- Beyindeki diğer travmatik yaralanma
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Lazerle Dar Kanal Tedavisi
Dar kanal, omurilik ve sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlara yol açabilir.
Devamını OkuLazerle Boyun Fıtığı Tedavisi
Lazerle boyun fıtığı tedavisi, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, hasarlı disklere lazer enerjisi uygulanarak sinir köklerine yapılan baskının azaltılmasını ve ağrının giderilmesini hedefler.
Devamını OkuRF ile Bel-Boyun Fıtığı Tedavisi
RF ile bel ve boyun fıtığı tedavisi, cerrahi müdahale gerektirmeyen, hızlı iyileşme süresi sunan ve ağrıyı etkili bir şekilde hafifleten bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Devamını OkuLazerle Bel Fıtığı Tedavisi
Lazerle bel fıtığı tedavisi, özellikle cerrahi müdahaleden kaçınmak isteyen veya uzun iyileşme süreçlerine tahammülü olmayan hastalar için etkili bir alternatif sunar.
Devamını OkuSkolyoz (Omurga Eğriliği)
İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (Omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.
Devamını OkuSinir Sıkışması
Sinirler sıkıştırıldığında ve kısıtlandığında gelişen tıbbi sendroma sinir sıkışması denir. Bu, travmadan veya yaralanmadan tekrarlanan nedenlerden kaynaklanır. Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir.
Devamını OkuAğrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)
Bir radyofrekans ablasyon, beyne ağrı sinyalleri taşıyan sinir liflerini yok eden minimal invaziv bir prosedürdür. Özellikle bel, boyun ve artritik eklemlerde kronik ağrısı olan insanlar için kalıcı bir rahatlama sağlayabilir. Tekrarlayan ağrı çekiyorsanız ve sinir bloğu enjeksiyonu ile iyi bir rahatlama yaşadıysanız, radyofrekans ablasyonu için aday olabilirsiniz.
Devamını OkuOmurga Tümörleri
Bir omurilik tümörü, bir doku ya da onu çevreleyen anormal kütledir. Bu hücreler, normal hücreleri kontrol eden mekanizmalar tarafından kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Spinal tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya malign (kanserli) olabilir. Birincil tümörler omurga veya omurilikten kaynaklanır, ikincil tümörler ise kanserin başka bir bölgeden omurgaya yayılmasından kaynaklanır.
Devamını OkuMigren Cerrahisi
Migren ameliyatı deri altına yapılan bir işlemdir. Ameliyat saçlı deriden yapılan küçük kesilerle endoskopik kameralı (kapalı) teknikle yapıldığı için, herhangi bir iz kalmaz. Ameliyatın başarı oranı %90’ın üzerindedir.
Devamını OkuMigren
Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.
Devamını OkuBel Kayması
Bel Kayması (Spondilolistez), alt omurları (omurga kemikleri) etkileyen bir spinal durumdur . Bu hastalık alt omurlardan birinin doğrudan altındaki kemiğe doğru kaymasına neden olur. Bu acı verici bir durumdur ancak çoğu durumda tedavi edilebilir. Hem terapi hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Devamını OkuHidrosefali (Beyinde su toplanması)
Hidrosefali, beynin derinliklerinde boşluklarda (ventriküller) sıvı birikmesidir. Aşırı sıvı ventriküllerin boyutunu arttırır ve baskı yapar. Beyin omurilik sıvısı normalde ventriküllerden akar ve beyni ve omuriliği yıkar.
Devamını OkuBeyin Tümörleri
Bir beyin tümörü, beyninizdeki anormal hücrelerin bir kütlesi veya büyümesidir. Birçok farklı türde beyin tümörü vardır. Bazı beyin tümörleri kanserli değildir (benign) ve bazı beyin tümörleri kanserlidir (malign). Beyin tümörleri beyninizde (birincil beyin tümörleri) başlayabilir veya kanser vücudunuzun diğer bölümlerinde başlayıp beyninize yayılabilir (ikincil veya metastatik, beyin tümörleri).
Devamını OkuDoğumsal Anomaliler
Bebekler bazı durumlarda hayatlarının geri kalanında, görünme, gelişme veya çalışma şeklini etkileyecek doğuştan anormalliklere sahiptir.
Devamını OkuBeyin Kanamaları
Beyin Kanaması, beyindeki bir arterin patlaması ve çevresindeki dokularda lokal kanamaya neden olması nedeniyle oluşur. Bu kanama beyin hücrelerini öldürür. Kanama, kelimenin tam anlamıyla "ileride kan patlaması" anlamına gelir. Beyin kanamalarına ayrıca kafa içi kanamalar denir.
Devamını Oku