Bel Kayması Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Bel Kayması (Spondilolistez), alt omurları (omurga kemikleri) etkileyen bir spinal durumdur . Bu hastalık alt omurlardan birinin doğrudan altındaki kemiğe doğru kaymasına neden olur. Bu acı verici bir durumdur ancak çoğu durumda tedavi edilebilir. Hem terapi hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Bel kaymasının belirtileri değişkenlik gösterir. Hafif vakaları olan kişilerde herhangi bir belirti olmayabilir. Bununla birlikte, ciddi vakaları olan kişiler günlük aktiviteleri gerçekleştiremeyebilir. En sık görülen semptomlardan bazıları şunlardır:
- Sürekli bel ağrısı
- Sırt ve bacaklarda sertlik
- Alt sırt hassasiyeti
- Uyluk ağrısı
Neden Olur?
Bel kaymasının nedenleri yaş, kalıtım ve yaşam biçimine göre değişir. Çocuklar bir doğum hatası veya yaralanması sonucu bu durumdan muzdarip olabilir. Ergenlik döneminde hızlı büyüme de katkıda bulunan bir faktör olabilir.
Spor yapmak aynı zamanda vücudunuzun gerilmesine ve belinize baskı yapmasına neden olabilir.
Aşağıdaki sporların özellikle bu duruma neden olması muhtemeldir:
- Futbol
- Jimnastik
- Atletizm
- Ağırlık kaldırma
Spondiloliz genellikle spondilolistezin bir öncüsüdür. Spondiloliz, omurda bir kırılma olduğunda meydana gelir , ancak henüz omurganızdaki alt kemiğe düşmemiştir.
Teşhis
Fiziksel muayeneler bu durumu teşhis etmenin ilk adımıdır. Belinizde kayma varsa, basit egzersizler sırasında bacağınızı dümdüz dışarı kaldırmakta zorluk çekebilirsiniz. Omurganın röntgenleri, omurun yerinde olup olmadığını belirlemek için çok önemlidir. Doktorunuz ayrıca X-ışını görüntülerinde olası herhangi bir kemik kırığı arayabilir.
Yanlış yerleştirilmiş kemik sinirlerinize bastırıyorsa doktorunuz daha ayrıntılı bir BT taraması isteyebilir.
Tedavi
Bel kaymasının tedavisi, ağrının ve omur kaymasının ciddiyetine bağlıdır. Cerrahi olmayan tedaviler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ve kemiği tekrar yerine oturtmaya teşvik edebilir. İyileşme sürecinde temaslı sporlardan kaçınmak önemlidir.
Yaygın cerrahi dışı tedavi yöntemleri şunlardır:
- Sırt desteği takmak
- Fizik tedavi egzersizleri yapmak
- Ağrıyı azaltmak için reçetesiz veya reçeteli iltihap önleyici ilaçlar alınması
- Epidural Steroid enjeksiyonları kullanma
Yanlış yerleştirilmiş omurun cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir; kemik o kadar aşağı kaymışsa, omurganız cerrahi dışı tedavilere cevap vermez. Omurganızın kemikleri sinirlerinize bastırıyorsa da ameliyat gerekir. Doktorunuz, kemik grefti ve metal çubuklar kullanarak omurganızı dengelemek için çalışacaktır. İyileşirken omurun desteklenmesine yardımcı olmak için bir iç destek ekleyebilirler.
Spinal füzyon tamamlandıktan sonra, kemiklerin birbirine tam olarak birleşmesi dört ila sekiz ay sürer. Ameliyatın başarı oranı çok yüksektir.
Potansiyel Komplikasyonlar
Spondilolistez semptomlarının giderilmesinde tıbbi müdahale çok önemlidir. Bu durum tedavi edilmezse kronik ağrıya ve kalıcı hasara neden olabilir. Sonunda sinirler hasar görmüşse güçsüzlük ve bacak felci yaşayabilirsiniz. Omurga enfeksiyonu nadir durumlarda da ortaya çıkabilir.
Roundback olarak da adlandırılan kifoz, omurganın üst kısmının alt yarısından düşerek ileri spinal açılmaya neden olan olası bir komplikasyondur.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Lazerle Dar Kanal Tedavisi
Dar kanal, omurilik ve sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlara yol açabilir.
Devamını OkuLazerle Boyun Fıtığı Tedavisi
Lazerle boyun fıtığı tedavisi, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, hasarlı disklere lazer enerjisi uygulanarak sinir köklerine yapılan baskının azaltılmasını ve ağrının giderilmesini hedefler.
Devamını OkuRF ile Bel-Boyun Fıtığı Tedavisi
RF ile bel ve boyun fıtığı tedavisi, cerrahi müdahale gerektirmeyen, hızlı iyileşme süresi sunan ve ağrıyı etkili bir şekilde hafifleten bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Devamını OkuLazerle Bel Fıtığı Tedavisi
Lazerle bel fıtığı tedavisi, özellikle cerrahi müdahaleden kaçınmak isteyen veya uzun iyileşme süreçlerine tahammülü olmayan hastalar için etkili bir alternatif sunar.
Devamını OkuSkolyoz (Omurga Eğriliği)
İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (Omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.
Devamını OkuSinir Sıkışması
Sinirler sıkıştırıldığında ve kısıtlandığında gelişen tıbbi sendroma sinir sıkışması denir. Bu, travmadan veya yaralanmadan tekrarlanan nedenlerden kaynaklanır. Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir.
Devamını OkuAğrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)
Bir radyofrekans ablasyon, beyne ağrı sinyalleri taşıyan sinir liflerini yok eden minimal invaziv bir prosedürdür. Özellikle bel, boyun ve artritik eklemlerde kronik ağrısı olan insanlar için kalıcı bir rahatlama sağlayabilir. Tekrarlayan ağrı çekiyorsanız ve sinir bloğu enjeksiyonu ile iyi bir rahatlama yaşadıysanız, radyofrekans ablasyonu için aday olabilirsiniz.
Devamını OkuOmurga Tümörleri
Bir omurilik tümörü, bir doku ya da onu çevreleyen anormal kütledir. Bu hücreler, normal hücreleri kontrol eden mekanizmalar tarafından kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Spinal tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya malign (kanserli) olabilir. Birincil tümörler omurga veya omurilikten kaynaklanır, ikincil tümörler ise kanserin başka bir bölgeden omurgaya yayılmasından kaynaklanır.
Devamını OkuMigren Cerrahisi
Migren ameliyatı deri altına yapılan bir işlemdir. Ameliyat saçlı deriden yapılan küçük kesilerle endoskopik kameralı (kapalı) teknikle yapıldığı için, herhangi bir iz kalmaz. Ameliyatın başarı oranı %90’ın üzerindedir.
Devamını OkuMigren
Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.
Devamını OkuBel Kayması
Bel Kayması (Spondilolistez), alt omurları (omurga kemikleri) etkileyen bir spinal durumdur . Bu hastalık alt omurlardan birinin doğrudan altındaki kemiğe doğru kaymasına neden olur. Bu acı verici bir durumdur ancak çoğu durumda tedavi edilebilir. Hem terapi hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir.
Devamını OkuHidrosefali (Beyinde su toplanması)
Hidrosefali, beynin derinliklerinde boşluklarda (ventriküller) sıvı birikmesidir. Aşırı sıvı ventriküllerin boyutunu arttırır ve baskı yapar. Beyin omurilik sıvısı normalde ventriküllerden akar ve beyni ve omuriliği yıkar.
Devamını OkuBeyin Tümörleri
Bir beyin tümörü, beyninizdeki anormal hücrelerin bir kütlesi veya büyümesidir. Birçok farklı türde beyin tümörü vardır. Bazı beyin tümörleri kanserli değildir (benign) ve bazı beyin tümörleri kanserlidir (malign). Beyin tümörleri beyninizde (birincil beyin tümörleri) başlayabilir veya kanser vücudunuzun diğer bölümlerinde başlayıp beyninize yayılabilir (ikincil veya metastatik, beyin tümörleri).
Devamını OkuDoğumsal Anomaliler
Bebekler bazı durumlarda hayatlarının geri kalanında, görünme, gelişme veya çalışma şeklini etkileyecek doğuştan anormalliklere sahiptir.
Devamını OkuBeyin Kanamaları
Beyin Kanaması, beyindeki bir arterin patlaması ve çevresindeki dokularda lokal kanamaya neden olması nedeniyle oluşur. Bu kanama beyin hücrelerini öldürür. Kanama, kelimenin tam anlamıyla "ileride kan patlaması" anlamına gelir. Beyin kanamalarına ayrıca kafa içi kanamalar denir.
Devamını Oku