Beyin Kanamaları

 

Beyin Kanaması, beyindeki bir arterin patlaması ve çevresindeki dokularda lokal kanamaya neden olması nedeniyle oluşur. Bu kanama beyin hücrelerini öldürür.

Kanama, kelimenin tam anlamıyla "ileride kan patlaması" anlamına gelir. Beyin kanamalarına ayrıca kafa içi kanamalar denir. 

Beyin Kanaması Sırasında Ne Olur?

 

Travmadan alınan kan beyin dokularını tahriş ettiğinde şişmeye neden olur. Bu beyin ödemi olarak bilinir. Toplanan kan hematom denilen bir kitleye toplanır. Bu koşullar yakındaki beyin dokusu üzerindeki baskıyı artırır ve bu da hayati kan akışını azaltır ve beyin hücrelerini öldürür. Beynin içinde, beyin ve onu örten zarların arasında, beyin örtüsünün katmanları arasında veya kafatası ile beynin örtülmesi arasında kanama meydana gelebilir.

 

Beyindeki Kanama Nedenleri Nedir?

 

Beyin kanamalarının birkaç risk faktörü ve nedeni vardır. En yaygın olanlar:

Kafa travması: Yaralanma, beyinde 50 yaşından küçükler için en sık görülen kanama nedenidir.

Yüksek tansiyon: Bu kronik durum, uzun süre boyunca kan damarı duvarlarını zayıflatabilir. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon, beyin kanamalarının önlenebilir önemli bir nedenidir.

Anevrizma: Bu, şişen kan damarı duvarındaki bir zayıflamadır. Beyinde patlayabilir, kan akabilir ve felce yol açabilir.

Kan damarı anormallikleri (Arteriyovenöz malformasyonlar): Beyindeki ve çevresindeki kan damarlarındaki zayıflıklar doğumda mevcut olabilir ve sadece semptomlar ortaya çıkarsa teşhis edilebilir.

Amiloid anjiyopati: Bu, bazen yaşlanma ve yüksek tansiyon ile ortaya çıkan kan damarı duvarlarının anormalliğidir. Büyük bir tanesine neden olmadan önce birçok küçük, fark edilmemiş kanamaya neden olabilir.

Kan veya kanama bozuklukları: Hemofili ve orak hücreli anemi hem kan platelet seviyelerinin azalmasına katkıda bulunabilir.

Karaciğer hastalığı: Bu durum genel olarak artmış kanama ile ilişkilidir.

Beyin kanama belirtileri nelerdir?

Beyin kanaması belirtileri değişebilir. Kanamanın yerine, kanamanın ciddiyetine ve etkilenen doku miktarına bağlıdırlar. Belirtiler aniden veya zaman içinde gelişebilir. Aşamalı olarak kötüleşebilir veya aniden görünebilirler.

  • Ani şiddetli bir baş ağrısı
  • Geçmiş nöbet öyküsü olmayan nöbetler
  • Kol veya bacaktaki zayıflık
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Azaltılmış uyanıklık; letarji
  • Vizyondaki değişiklikler
  • Karıncalanma veya uyuşma
  • Konuşma zorluğu ya da konuşulanı anlamama
  • Yutma zorluğu
  • Zorlukla yazma veya okuma
  • El titremeleri gibi ince motor becerilerinin kaybı
  • Koordinasyon kaybı
  • Denge kaybı
  • Anormal bir tat alma duyusu
  • Bilinç kaybı

Bu semptomların çoğunun genellikle beyin kanaması dışındaki durumlardan da kaynaklandığını unutmayın.

 

Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

 

Bir doktora göründükten sonra, belirtilerinize dayanarak beynin hangi bölümünün etkilendiğini belirlenebilir.

Doktorlar, iç kanama veya kan birikimini veya MRI'yı ortaya çıkarabilen BT taraması gibi çeşitli görüntüleme testleri yapabilir. Optik sinirde şişlik gösterebilen bir nörolojik muayene veya göz muayenesi de yapılabilir. Bir lomber ponksiyon (omurilik musluğu) genellikle tehlikeli değildir ve işleri daha kötü hale getirebileceğinden gerçekleştirilmez.

Beyindeki kanama tedavisi, kanamanın konumuna, nedenine ve derecesine bağlıdır. Şişliği hafifletmek ve kanamayı önlemek için cerrahi gerekebilir. Bazı ilaçlar da reçete edilebilir. Bunlar arasında şişliği azaltmak için ağrı kesiciler, kortikosteroidler veya diüretikler ve nöbetleri kontrol etmek için antikonvülsanlar bulunur.

İnsanlar Beyin Kanamalarından Kurtulabilir mi ve Olası Komplikasyonlar Var mı?

Bir hastanın beyin kanamasına ne kadar iyi yanıt vereceği kanamanın büyüklüğüne ve şişme miktarına bağlıdır.

Bazı hastalar tamamen iyileşir. Olası komplikasyonlar arasında inme, beyin fonksiyon kaybı veya ilaçlar veya tedavilerin yan etkileri bulunur. Ölüm mümkündür ve acil tıbbi tedaviye rağmen hızla ortaya çıkabilir.

Beyin Kanamaları Önlenebilir mi?

Beyin kanamalarının çoğunluğu spesifik risk faktörleriyle ilişkili olduğundan, riskinizi aşağıdaki yollarla en aza indirebilirsiniz:

  • Yüksek tansiyonu tedavi edin. Araştırmalar, beyin kanaması hastalarının% 80'inin yüksek tansiyon öyküsü olduğunu gösteriyor. Yapabileceğiniz en önemli şey sizi diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi ile kontrol etmektir.
  • Sigara içmeyin.
  • Dikkatli sürün ve emniyet kemerinizi takın.
  • Motosiklet sürüyorsanız, her zaman kask takın.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Ağrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)

Ağrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)

Bir radyofrekans ablasyon, beyne ağrı sinyalleri taşıyan sinir liflerini yok eden minimal invaziv bir prosedürdür. Özellikle bel, boyun ve artritik eklemlerde kronik ağrısı olan insanlar için kalıcı bir rahatlama sağlayabilir. Tekrarlayan ağrı çekiyorsanız ve sinir bloğu enjeksiyonu ile iyi bir rahatlama yaşadıysanız, radyofrekans ablasyonu için aday olabilirsiniz.

Devamını Oku
Omurga Tümörleri

Omurga Tümörleri

Bir omurilik tümörü, bir doku ya da onu çevreleyen anormal kütledir. Bu hücreler, normal hücreleri kontrol eden mekanizmalar tarafından kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Spinal tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya malign (kanserli) olabilir. Birincil tümörler omurga veya omurilikten kaynaklanır, ikincil tümörler ise kanserin başka bir bölgeden omurgaya yayılmasından kaynaklanır.  

Devamını Oku
Migren

Migren

Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.  

Devamını Oku
Skolyoz (Omurga Eğriliği)

Skolyoz (Omurga Eğriliği)

İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (Omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.   

Devamını Oku
Bel Kayması

Bel Kayması

Bel Kayması (Spondilolistez), alt omurları (omurga kemikleri) etkileyen bir spinal durumdur . Bu hastalık alt omurlardan birinin doğrudan altındaki kemiğe doğru kaymasına neden olur. Bu acı verici bir durumdur ancak çoğu durumda tedavi edilebilir. Hem terapi hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Devamını Oku
Hidrosefali (Beyinde su toplanması)

Hidrosefali (Beyinde su toplanması)

Hidrosefali, beynin derinliklerinde boşluklarda (ventriküller) sıvı birikmesidir. Aşırı sıvı ventriküllerin boyutunu arttırır ve baskı yapar. Beyin omurilik sıvısı normalde ventriküllerden akar ve beyni ve omuriliği yıkar.

Devamını Oku
Beyin Tümörleri

Beyin Tümörleri

Bir beyin tümörü, beyninizdeki anormal hücrelerin bir kütlesi veya büyümesidir. Birçok farklı türde beyin tümörü vardır. Bazı beyin tümörleri kanserli değildir (benign) ve bazı beyin tümörleri kanserlidir (malign). Beyin tümörleri beyninizde (birincil beyin tümörleri) başlayabilir veya kanser vücudunuzun diğer bölümlerinde başlayıp beyninize yayılabilir (ikincil veya metastatik, beyin tümörleri).

Devamını Oku
Doğumsal Anomaliler

Doğumsal Anomaliler

Bebekler bazı durumlarda hayatlarının geri kalanında, görünme, gelişme veya çalışma şeklini etkileyecek doğuştan anormalliklere sahiptir.

Devamını Oku
Beyin Kanamaları

Beyin Kanamaları

Beyin Kanaması, beyindeki bir arterin patlaması ve çevresindeki dokularda lokal kanamaya neden olması nedeniyle oluşur. Bu kanama beyin hücrelerini öldürür. Kanama, kelimenin tam anlamıyla "ileride kan patlaması" anlamına gelir. Beyin kanamalarına ayrıca kafa içi kanamalar denir. 

Devamını Oku
Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması

Sinirler sıkıştırıldığında ve kısıtlandığında gelişen tıbbi sendroma sinir sıkışması denir. Bu, travmadan veya yaralanmadan tekrarlanan nedenlerden kaynaklanır. Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir.

Devamını Oku
Migren Cerrahisi

Migren Cerrahisi

Migren ameliyatı deri altına yapılan bir işlemdir. Ameliyat saçlı deriden yapılan küçük kesilerle endoskopik kameralı (kapalı) teknikle yapıldığı için, herhangi bir iz kalmaz. Ameliyatın başarı oranı %90’ın üzerindedir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP