Prematürite Bebek Takibi

Prematürite Bebek Takibi

Beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibi nasıl önemliyse, prematüre bebeklerde de bir o kadar, hatta daha da fazla önemlidir. Prematüre doğan bebeklerin yoğun bakımda kalma süreleri ne kadar uzunsa ve orada ne kadar fazla ek destek, tedavi ve terapi almışlarsa, bu gelişim takibinin önemi daha da artar.

Yenidoğan ünitesinde, yoğun bakım servisinde prematüre bebekler için ek destek tedavileri yapılmaktadır. Bunların en bilineni küvezde tutulma durumudur. Ama özellikle 1000 gramın altında doğan bebekler için solunum terapileri de uygulanabilmektedir. Bu tarz ek tedavi ve terapi alan bebeklerin eve çıktıktan sonra doktorun ön gördüğü şekilde haftada bir ya da iki haftada bir şekilde gelişim takibinin yapılması uygundur.

Prematüre bebeklerin gelişim takibi yapılırken, düzeltilmiş yaşları esas alınmalıdır. Düzeltilmiş yaş şu şekilde hesaplanır.

Normal gebelik süresi 40 hafta kabul edildiğinde, bebeğin doğum haftası ile 40 hafta arasındaki fark, bebeğin takvim yaşından çıkarılarak düzeltilmiş yaş bulunur.

Prematüre doğan bebeklerin vücut ölçüleri, zamanında doğan bebeklerin vücut ölçülerini yakalayabilir. Ancak nörolojik olarak gelişimsel farkın kapanması 2-3 yaşına kadar sürebilir.

Prematüre bebekler ilk aylarda “Yakalama Büyümesi” adı verilen dönemde, günde 40-60 gram ağırlık kazanabilirler. 2000 gr. altı doğmuş bebeklerde, hekimin belirlediği sıklıkla, anne sütü güçlendiriciler ya da eve çıkıldığında özel geçiş mamaları ile beslenme takviye edilebilir.

Prematüre bebeklerde önemli bir başka konuda, göz ve göz kasları, sinirleri ile ilgili gelişim takibidir. 32 haftalıktan erken doğan bebeklerin en geç 34 haftalık olana kadar ilk göz muayenesinden geçirilmesi ve sonra retina gelişimi tamamlanana kadar takibe devam edilmesi gerekir. “Prematüre retinopatisi” adı verilen durum, körlüğe de yol açabilen önemli bir sorun olduğundan, bebeklerin eve çıkış sonrasına kalan göz kontrollerinin atlanmaması önem taşır.

Prematüre bebeklerde de, tıpkı diğer bebeklerde olduğu gibi, aşılar önem taşımaktadır ve kesinlikle atlanmamalıdır.

Ana rahmi gibi oldukça güvenli ve korunaklı bir ortamdan, çok farklı uyaranlar içeren yoğun bakım ortamına çıkmış olmak, sağlığı ile ilgili ağır problemler yaşamak, pek çok ağrılı ve rahatsız edici girişim ile karşı karşıya kalmak, prematüre bebeklerde stres oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle her yenidoğan bebeğin gereksinimi olan tensel temas, kendisi ile konuşulması gibi özellikler prematüre bebekler için de oldukça önemlidir.

Gelişim takibi sürecinde anne babalar da iyi birer gözlemci olmalıdır. Bebeklerinde fark ettikleri farklılıkları, zaman kaybetmeden takip eden doktora ya da bir gelişim uzmanına danışmaları gerekmektedir.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Alerjik Bronşit

Alerjik Bronşit

Çocuk astımı yada diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalık alevlenmesi görülebilir.

Devamını Oku
Çocuklarda Astım

Çocuklarda Astım

Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır.

Devamını Oku
Prematürite Bebek Takibi

Prematürite Bebek Takibi

Beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibi nasıl önemliyse, prematüre bebeklerde de bir o kadar, hatta daha da fazla önemlidir.

Devamını Oku
Çocuk Alerjisi

Çocuk Alerjisi

Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemini vücuda saldırıyormuş gibi zararsız maddelere tepki vermesini tetikleyen “alerjenler” olarak adlandırılan maddelere verdiği reaksiyondan kaynaklanır. Alerjiler ve astım sıklıkla çocuklukta başlar ve yaşam boyu devam eder. Her ikisi de iyileştirilemese de, özenli bir tedavi ile genellikle kontrol altında tutulabilir. 

Devamını Oku
Çocuklarda Egzama

Çocuklarda Egzama

Daha sık egzama olarak bilinen atopik dermatit, yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık hafif olabilir veya cildin o kadar kuru olduğundan çatlar, kanar veya enfekte olur. Çocukların çoğu, çocukluk döneminde bir noktada kaşıntılı deri döküntüsü yaşar, egzama 10 çocuktan yaklaşık birinde gelişir.

Devamını Oku
Gelişim Bozuklukları

Gelişim Bozuklukları

Çocuklarda yaşa bağlı gelişim oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyu ile kilosunun yaşına bağlı olarak gelişmesi gereken değerler aralığında seyretmesi gerekmektedir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal becerilerinin de yaşı ile orantılı olması gerekir. Çocuk gelişimi yalnızca fiziksel değildir, zihinsel gelişimi de büyük önem taşımaktadır. 

Devamını Oku
Çocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Çocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılan üst solunum yolları özellikle yaşı küçük olan çocuklarda sıklıkla görülür. Soğuk algınlığına neden olan etmen ise 200’den fazla virüstür. Çocuklar genellikle bir yıl içinde 5 ile 8 arasında bir sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.

Devamını Oku
Çocuklarda Yüksek Ateş

Çocuklarda Yüksek Ateş

Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir. 

Devamını Oku
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Böbrekler yeni gelişmekte oldukları için özellikle küçük yaştaki çocuklarda idrar yolları enfeksiyonları tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının yaşadığı rahatsızlığa önem göstermeleri gerekmektedir. 

Devamını Oku
Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit

Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit

İshal çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu için anne ve babalar, çocuklarını ishalden nasıl koruyacaklarını merak ediyorlar. Aşağıda yazdığımız önerileri okuyarak siz de çocuğunuzu ishalden koruyabilirsiniz.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP