Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit
İshal özellikle yaz aylarında sıklıkla görülen ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Özellikle sıvı kaybına neden olduğu için sağlık problemlerine yol açmaması nedeniyle erken önlem almak önemlidir.
İshal Nedir?
Bağırsak hareketlerinin bozulmasıyla beraber hissedilen dışkının cıvık bir şekilde olması durumuna ishal denir. 3 aydan küçük bebekler anne sütü ve mama nedeniyle günde 7 ile sekiz defa cıvık dışkılama yapabilirler. Bu süre zarfında görülen cıvık dışkılama normal kabul edilir. Ancak 3 aylıktan daha büyük bebeklerde ve çocuklarda günde üçten fazla dışkılama ishal olarak adlandırılır. İshal sıvı kaybına neden olduğu için özellikle çocuklarda tehlikelidir.
İshalin birden fazla nedeni olabilir ancak genel olarak çevresel faktörler neden olarak gösterilmektedir. Farklı seviyeleri olan ishalin, tedavisi de seviyesine göredir.
İshal Belirtileri
İshal belirtileri görüldüğünde alanında uzman bir doktora muayene olunmalı, teşhise göre tedaviye başlanmalıdır.
- Dışkılamanın sulu ve/veya cıvık olması
- Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı
- Büyük tuvaleti tutmada yaşanan zorluk
- Karın bölgesi ve bağırsakta hissedilen yoğun ağrı
- Ağız kuruluğu
- Karın bölgesinde hissedilen gaz
- Mide bulantısı
- Kusma
- Halsizlik
İshalin Nedenleri
İshalin nedeni çoğunlukla mikroplar ve bakterilerdir. Aynı zamanda yaşanan bağırsak hastalıkları da ishale neden olabilmektedir. Detaylı bir inceleme sonrasında ishalin nedeni ortaya çıkarılabilmektedir.
Sıcak havalar bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Bu nedenle ishal kış aylarına oranla yaz aylarında daha sık görülür. Suda bulunan bakteriler ve gıda yoluyla alınan bakteriler de ishale bozabilmektedir. Parazitler, ilaçların yan etkileri, müshil kullanımı ishalin nedenleri arasındadır. Tüm bu sebepler dışında inflamatuar ve irritabi bağırsak hastalıkları da bağırsağın işleyişini bozarak ishale neden olabilmektedir.
Özellikle yaz aylarında gıdaların saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Sıcakta bırakılan yiyecekler ve koşulları uygun olmayan yerlerde saklanan besinlerde mikrop ve bakteri artışı görülür. Çocukların bu tarz besinleri tüketmesi sakıncalıdır ve tüketildiğinde ishale neden olabilmektedir.
Çocuklarda İshal Tedavisi
İshal seviyesine göre sıvı kaybına neden olmaktadır. Sıvı kaybı ileri düzeydeyse eğer, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sıvı kaybı ile beraber vücutta tuz kaybı da yaşanabilir. Bu durumda ishal yaşayan çocuğun sıvı alması ve kesmeden sağlıklı beslenmeye devam etmesi önerilir.
İshal rahatsızlığı hafif, orta ve ileri seviye olmak üzere üç seviyede incelenir ve tedavi yöntemleri ishalin seviyesine göre tercih edilir. Eğer hafif ishal teşhisi konulduysa, kusma ateş görülmez. Bu durumlarda sıvı tüketilmesine özen gösterilmelidir. Orta ishal teşhislerinde ise, ishal kitleri ile önlem alınabilir. İleri ishalde ise, ishalin sıvı ve tuz kaybından kaynaklanan diğer sağlık problemlerine yol açmaması için hemen alanında uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir.
İshalden Çocuğumu Nasıl Koruyabilirim?
İshal çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu için anne ve babalar, çocuklarını ishalden nasıl koruyacaklarını merak ediyorlar. Aşağıda yazdığımız önerileri okuyarak siz de çocuğunuzu ishalden koruyabilirsiniz.
Yaz aylarında ishal şikayetleri daha sık görülür. Özellikle tatil bölgelerinde hem çocuklar hem de yetişkinlik ishal ile karşılaşabilir. Bunun nedeni sağlıklı koşullarda saklanmayan besinler, deniz ve havuz gibi ortak kullanılan alanlardır. Deniz ve havuz suyunun temiz olduğu yerlerde tatil yapmaya ve gıdaların gerek saklama koşullarında saklandığına emin olmalısınız.
Tükettiğiniz gıdaların son kullanma tarihlerine bakmalı ve bozuk olmadığından emin olmalısınız. İçme suyu ile pişen yemeklerde suyun bakteri oranı yüksek olduğu için mikrop kapılabilir.
İshalden korunmanın bir yolu da kişisel temizliğe özen göstermektir. Eller sıklıkla yıkanmalı ve hijyene dikkat edilmelidir. Aynı zamanda dışarıda kullanılan umumi tuvaletlerin temizliği de önem taşımaktadır.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Prematürite Bebek Takibi
Beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibi nasıl önemliyse, prematüre bebeklerde de bir o kadar, hatta daha da fazla önemlidir.
Devamını OkuAlerjik Bronşit
Çocuk astımı yada diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalık alevlenmesi görülebilir.
Devamını OkuÇocuklarda Astım
Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır.
Devamını OkuÇocuk Alerjisi
Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemini vücuda saldırıyormuş gibi zararsız maddelere tepki vermesini tetikleyen “alerjenler” olarak adlandırılan maddelere verdiği reaksiyondan kaynaklanır. Alerjiler ve astım sıklıkla çocuklukta başlar ve yaşam boyu devam eder. Her ikisi de iyileştirilemese de, özenli bir tedavi ile genellikle kontrol altında tutulabilir.
Devamını OkuÇocuklarda Egzama
Daha sık egzama olarak bilinen atopik dermatit, yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık hafif olabilir veya cildin o kadar kuru olduğundan çatlar, kanar veya enfekte olur. Çocukların çoğu, çocukluk döneminde bir noktada kaşıntılı deri döküntüsü yaşar, egzama 10 çocuktan yaklaşık birinde gelişir.
Devamını OkuGelişim Bozuklukları
Çocuklarda yaşa bağlı gelişim oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyu ile kilosunun yaşına bağlı olarak gelişmesi gereken değerler aralığında seyretmesi gerekmektedir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal becerilerinin de yaşı ile orantılı olması gerekir. Çocuk gelişimi yalnızca fiziksel değildir, zihinsel gelişimi de büyük önem taşımaktadır.
Devamını OkuÇocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılan üst solunum yolları özellikle yaşı küçük olan çocuklarda sıklıkla görülür. Soğuk algınlığına neden olan etmen ise 200’den fazla virüstür. Çocuklar genellikle bir yıl içinde 5 ile 8 arasında bir sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.
Devamını OkuÇocuklarda Yüksek Ateş
Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir.
Devamını OkuÇocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Böbrekler yeni gelişmekte oldukları için özellikle küçük yaştaki çocuklarda idrar yolları enfeksiyonları tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının yaşadığı rahatsızlığa önem göstermeleri gerekmektedir.
Devamını OkuÇocuklarda İshal ve Gasrtoenterit
İshal çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu için anne ve babalar, çocuklarını ishalden nasıl koruyacaklarını merak ediyorlar. Aşağıda yazdığımız önerileri okuyarak siz de çocuğunuzu ishalden koruyabilirsiniz.
Devamını Oku