Çocuk Alerjisi

Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemini vücuda saldırıyormuş gibi zararsız maddelere tepki vermesini tetikleyen “alerjenler” olarak adlandırılan maddelere verdiği reaksiyondan kaynaklanır.

Alerjiler ve astım sıklıkla çocuklukta başlar ve yaşam boyu devam eder. Her ikisi de iyileştirilemese de, özenli bir tedavi ile genellikle kontrol altında tutulabilir. 

Alerjiden Ne Zaman Şüphe Duyulmalıdır?

Bazı alerjilerin, belirli bir maddeye maruz kalmayı izleyen semptomlarla tanımlanması kolaydır. Ancak diğerleri inceliksizdir ve diğer koşullar gibi gizlenmiş olabilir. 

Çocuğunuzun alerjisi olabileceğinden şüphelenmenize yol açabilecek bazı genel ipuçları.

Bir veya iki haftadan uzun süren veya her yıl aynı saatte gelişen tekrarlayan veya kronik soğuk algınlığı semptomları. Bunlar şunları içerebilir:

-Burun akması

-Burun tıkanıklığı

-Hapşırma

-Kaşıntılı, akıntısı olan gözler

-Ağız ve boğazda kaşıntı veya karıncalanma hissi. 

-Kaşıntı genellikle soğuk algınlığı şikayeti değildir, ancak alerji sorununun özelliğidir. 

-Öksürük, hırıltılı solunum, solunum zorluğu ve diğer solunum semptomları. Tekrarlayan kırmızı, kaşıntılı, kuru, bazen pul pul döküntüleri cilt, bilek ve ayak bileklerinde de alerji gösterebilir.

Bu döküntüler çocuklarda görülen en yaygın kronik iltihabik deri hastalığıdır (Egzama) Kesinlikle alerjik bir hastalık olmamasına rağmen, küçük çocuklarda egzama alerji özelliklerinin çoğuna sahiptir ve genellikle saman nezlesi ve astımın gelişebileceğinin bir işaretidir. Egzama oranı, astımdaki gibi, tüm dünyada artmaktadır. Astımın nadir olduğu durumlarda egzama oranı da düşüktür.

Astımdan Ne Zaman Şüphe Duyulmalıdır?

Her ne kadar alerjiler ve astım sıklıkla birlikte olsa da, aslında iki farklı durumdur. 

Astım, akciğerlerde başlayan kronik bir durumdur. Alerjiler, bağışıklık sisteminde başlayan reaksiyonlardır. Alerjisi olan herkesin astımı olmaz, ancak astımı olan çoğu kişinin alerjisi vardır.

Astımlı tipik bir çocuğun solunum yolları şişirilir bu da onları aşırı hassas hale getirir. Astımla temas ettiklerinde “tetikleme” (astım krizine neden olan) daraltma ile aşırı tepki gösterir.

Birçok farklı madde ve olay astım krizini tetikleyebilir;

-Egzersiz

-Soğuk hava

-Virüsler

-Hava kirliliği

-Bazı dumanlar

-Diğer alerjenler

Aslında, astımlı çocukların yaklaşık yüzde 80'i de alerjilere sahiptir ve onlar için alerjenler genellikle en yaygın astım tetikleyicileridir.

Evde ve Okulda Ortak Alerjenler

Sonbaharda, birçok kapalı alan alerjeni çocuklar için sorunlara neden olur çünkü ev içinde ve okulda uzun süre kalmaktadırlar.

Toz: Toz akarları ve polen, küf ve hayvan kepeği gibi diğer alerjenlerden ince öğütülmüş partiküller içerir.

Mantarlar: Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük kalıplar dahil

Tüylü hayvanlar: Kediler, köpekler, tavşanlar ve diğer evcil hayvanlar

Giysiler ve oyuncaklar: Yapılmış, kesilmiş veya hayvan kılı ile doldurulmuş

Lateks: Lastik eldiven, oyuncak, balon gibi ev ve okul eşyaları; çorap, iç giyim ve diğer giysilerde elastik

Alerji Belirtilerini Kontrol Etme

Mümkünse, hem evinizde hem de arabanızda polen maruziyetini azaltmak için klima kullanmakta fayda var .

Küfler ilkbahar ve yaz sonunda, özellikle çürüyen bitki örtüsünün çevresinde bulunur. Küf alerjisi olan çocuklar sonbaharda ölü yaprak yığınlarında oynamaktan kaçınmalıdır.

Toz akarları, onlar için yiyeceklerin (örneğin insan derisinin pulları) bol olduğu yerlerde toplanır. Bu, en çok döşemeli mobilyalarda, yatak takımlarında ve kilimde bulunur.

Şilteler, yaylar, yastıklar ve yastıklı mobilyalar, uzman satıcılar tarafından temin edilebilen alerjen geçirmez fermuarlı örtülere yerleştirilmelidir.

Çocuğunuzun Çocuk Doktoru ile Çalışma

Çocuğunuzun alerji ve/veya astım tedavisi çocuk doktorunuzla başlamalıdır. Gerekirse, çocuk doktorunuz sizi çocuğun semptomlarının ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak ek değerlendirmeler ve tedaviler için bir çocuk alerjisi uzmanına da yönlendirebilir.

Reçetesiz satılan antihistaminikler, dekonjestanlar ve burun spreyleri olmasına rağmen, çocuğunuzun alerjisi ve astımının doğru bir şekilde teşhis edildiğinden ve semptomların uygun şekilde tedavi edildiğinden emin olmak için yıllar içinde bir çocuk doktoruna danışmanız önemlidir.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Alerjik Bronşit

Alerjik Bronşit

Çocuk astımı yada diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalık alevlenmesi görülebilir.

Devamını Oku
Çocuklarda Astım

Çocuklarda Astım

Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır.

Devamını Oku
Prematürite Bebek Takibi

Prematürite Bebek Takibi

Beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibi nasıl önemliyse, prematüre bebeklerde de bir o kadar, hatta daha da fazla önemlidir.

Devamını Oku
Çocuk Alerjisi

Çocuk Alerjisi

Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemini vücuda saldırıyormuş gibi zararsız maddelere tepki vermesini tetikleyen “alerjenler” olarak adlandırılan maddelere verdiği reaksiyondan kaynaklanır. Alerjiler ve astım sıklıkla çocuklukta başlar ve yaşam boyu devam eder. Her ikisi de iyileştirilemese de, özenli bir tedavi ile genellikle kontrol altında tutulabilir. 

Devamını Oku
Çocuklarda Egzama

Çocuklarda Egzama

Daha sık egzama olarak bilinen atopik dermatit, yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık hafif olabilir veya cildin o kadar kuru olduğundan çatlar, kanar veya enfekte olur. Çocukların çoğu, çocukluk döneminde bir noktada kaşıntılı deri döküntüsü yaşar, egzama 10 çocuktan yaklaşık birinde gelişir.

Devamını Oku
Gelişim Bozuklukları

Gelişim Bozuklukları

Çocuklarda yaşa bağlı gelişim oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyu ile kilosunun yaşına bağlı olarak gelişmesi gereken değerler aralığında seyretmesi gerekmektedir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal becerilerinin de yaşı ile orantılı olması gerekir. Çocuk gelişimi yalnızca fiziksel değildir, zihinsel gelişimi de büyük önem taşımaktadır. 

Devamını Oku
Çocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Çocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılan üst solunum yolları özellikle yaşı küçük olan çocuklarda sıklıkla görülür. Soğuk algınlığına neden olan etmen ise 200’den fazla virüstür. Çocuklar genellikle bir yıl içinde 5 ile 8 arasında bir sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.

Devamını Oku
Çocuklarda Yüksek Ateş

Çocuklarda Yüksek Ateş

Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir. 

Devamını Oku
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Böbrekler yeni gelişmekte oldukları için özellikle küçük yaştaki çocuklarda idrar yolları enfeksiyonları tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının yaşadığı rahatsızlığa önem göstermeleri gerekmektedir. 

Devamını Oku
Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit

Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit

İshal çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu için anne ve babalar, çocuklarını ishalden nasıl koruyacaklarını merak ediyorlar. Aşağıda yazdığımız önerileri okuyarak siz de çocuğunuzu ishalden koruyabilirsiniz.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP