Koroner Kalp Hastalığı

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner kalp hastalığı, kalbinize kan, oksijen ve besin maddeleri (koroner arterler) sağlayan ana kan damarları hasar gördüğünde veya hastalandığında gelişir. Arterlerinizdeki kolesterol içeren birikintiler (plak) ve enflamasyon genellikle koroner arter hastalığını tetikler.

Plak yükseldiğinde, koroner arterlerinizi daraltır ve kalbe giden kan akışını azaltır. Sonunda kan akışındaki azalma göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve semptomlarına neden olabilir. Tam bir tıkanma kalp krizine neden olabilir.

Koroner arter hastalığı genellikle onlarca yıldan beri gelişir, önemli bir tıkanma veya kalp krizi geçirene kadar bir sorun farketmeyebilirsiniz. Fakat koroner arter hastalığını önlemek ve tedavi etmek için yapabileceğiniz çok şey var. Sağlıklı bir yaşam tarzı büyük bir etki yapabilir.

Belirtiler

Koroner arterleriniz daraltılmışsa, kalbinize yeterince oksijen bakımından zengin kan sağlayamazlar (özellikle egzersiz sırasında olduğu gibi sert bir şekilde atıyorsa). İlk başta, kan akışındaki azalma herhangi bir koroner arter hastalığı semptomuna neden olmayabilir.

Bununla birlikte, koroner arterlerinizde plak birikmeye devam ettikçe, aşağıdakileri içeren koroner arter hastalığı belirti ve semptomlarını geliştirebilirsiniz:

Göğüs ağrısı (anjina) : Sanki biri göğsünüzde duruyormuş gibi göğsünüzde baskı veya gerginlik hissedebilirsiniz. Anjina olarak adlandırılan bu ağrı genellikle göğsün ortasında veya solunda görülür. Anjin genellikle fiziksel veya duygusal stres tarafından tetiklenir.

Nefes darlığı : Kalbiniz vücudunuzun gereksinimlerini karşılayacak kadar kan pompalayamıyorsa, nefes darlığı veya eforla aşırı yorgunluk gelişebilir.

Kalp krizi : Tamamen tıkanmış bir koroner arter kalp krizine neden olur. Kalp krizinin klasik belirtileri ve semptomları göğsünüzde ezilme baskısı ve bazen de nefes ve terleme sıkıntısı ile omuz veya kolunuzdaki ağrıyı içerir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, tütün kullanımı, diyabet, ailede güçlü bir kalp hastalığı öyküsü veya obezite gibi koroner arter hastalığı için risk faktörleriniz varsa doktorunuzla konuşun. 

Nedenler

  • Sigara içmek
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolestorol
  • Diyabet veya insülin direnci
  • Sedanter yaşam tarzı

Risk Faktörleri

Koroner arter hastalığı için risk faktörleri şunları içerir:

-Yaşlanmak, hasarlı ve daralmış arter riskinizi arttırır.

-Erkekler genellikle koroner arter hastalığı riski altındadır. Ancak, menopozdan sonra kadınlar için risk artar.

-Ailede kalp hastalığı öyküsü, özellikle erken yaşta bir kalp hastalığı geçiren yakın akraba varsa, koroner arter hastalığı riski ile ilişkilidir. 

-55 yaşından önce babanıza veya bir erkek kardeşinize kalp hastalığı teşhisi konmuşsa ya da anneniz veya kız kardeşiniz 65 yaşından önce geliştirmişse, riskiniz en yüksek seviyededir.

-Sigara içenler kalp hastalığı riskini önemli ölçüde arttırır. Başkalarını sigara dumanına maruz bırakmak da koroner arter hastalığı riskini artırır.

-Kontrolsüz yüksek tansiyon atardamarınızın sertleşmesine ve kalınlaşmasına neden olabilir ve kanın akabileceği kanalı daraltabilir.

-Kanınızdaki yüksek kolesterol seviyeleri, plak ve ateroskleroz oluşma riskini artırabilir. 

-Aşırı kilo, tipik olarak diğer risk faktörlerini kötüleştirir.

-Egzersiz eksikliği aynı zamanda koroner arter hastalığı ve bunun risk faktörlerinden bazıları ile de ilişkilidir.

-Yaşamınızdaki güvenilmeyen stres, koroner arter hastalığı için diğer risk faktörlerinin yanı sıra atardamarınıza zarar verebilir.

-Ağır alkol kullanımı kalp kası hasarına neden olabilir. Ayrıca koroner arter hastalığının diğer risk faktörlerini daha da kötüleştirebilir.

-Koroner arter hastalığının tedavisinde yardımcı olabilecek aynı yaşam tarzı alışkanlıkları da, ilk başta gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzına liderlik etmek, atardamarlarınızı güçlü ve plaktan uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

-Sigarayı bırakmak

-Fiziksel olarak aktif kalmak

-Meyve, sebze ve kepekli tahıllar bakımından zengin olan az yağlı, az tuzlu yiyecekler tüketmek

-Sağlıklı bir kiloyu korumak

-Stresi azaltmak veya yönetmek

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Anjiyo Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli

Anjiyo Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli

Anjiyo bölgesindeki yara yerinin enfeksiyona karşı korunması için hijyen kurallarına riayet edilmelidir. Doktorun önerdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı.

Devamını Oku
Anjiyo Nedir?

Anjiyo Nedir?

Anjiyo (anjiyografi), vücuttaki damarların ve kan damarlarının röntgenle görüntülenmesi için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Devamını Oku
Sanal Anjiyo Nedir ve Kimlere Uygulanabilir?

Sanal Anjiyo Nedir ve Kimlere Uygulanabilir?

Sanal anjiyo genellikle kalp hastalıkları, inme riski taşıyanlar, damar tıkanıklıkları şüphesi bulunanlar ve yüksek riskli cerrahi adayları gibi durumlarda tercih edilir.

Devamını Oku
Dislipidemi (Lipit/Yağ Metabolizması Bozuklukları)

Dislipidemi (Lipit/Yağ Metabolizması Bozuklukları)

Metabolizma, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden enerji elde etmek için kullandığı süreçtir. Yiyecekler proteinler, karbonhidratlar ve yağlardan oluşur. Sindirim sisteminizdeki (enzimler) kimyasallar, gıda parçalarını vücudunuzun yakıtı olan şeker ve asitlere ayırır. Vücudunuz bu yakıtı hemen kullanabilir veya enerjiyi vücut dokularınızda depolayabilir. Eğer bir metabolik bozukluk varsa bir şey bu süreçte yanlış gider.

Devamını Oku
Gebelik ve Kalp Hastalıkları

Gebelik ve Kalp Hastalıkları

Kardiyolog, sağlık geçmişinizi gözden geçirecek, fiziksel bir muayene yapacak ve kalp fonksiyonunuzu ve durumunuzun ciddiyetini ve derecesini kontrol etmek için teşhis testleri isteyecektir. Test sonuçlarını inceledikten sonra, kardiyolog sizinle hamile olmanızın ne kadar güvenli olduğu ve hamilelik sırasında komplikasyonlar ve sizin ve bebeğiniz için olası kısa ve uzun vadeli riskler hakkında konuşacaktır. 

Devamını Oku
Girişimsel Kardiyoloji (Balon/Stent)

Girişimsel Kardiyoloji (Balon/Stent)

Girişimsel kardiyologlar daralmış arterleri açan anjiyoplasti yaparlar. Uçlarında küçük bir balon bulunan kateter adı verilen uzun, ince bir tüp kullanırlar. Plakları arter duvarına yassılaştırmak veya sıkıştırmak için atardamardaki tıkanma bölgesinde balonu şişirirler.

Devamını Oku
Koroner Kalp Hastalığı

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner kalp hastalığı, kalbinize kan, oksijen ve besin maddeleri (koroner arterler) sağlayan ana kan damarları hasar gördüğünde veya hastalandığında gelişir. Arterlerinizdeki kolesterol içeren birikintiler (plak) ve enflamasyon genellikle koroner arter hastalığını tetikler.

Devamını Oku
Kalp Yetmezliği

Kalp Yetmezliği

Konjestif kalp yetmezliği olarak da bilinen kalp yetmezliği, kalp kaslarınız olması gerektiği gibi kan pompalamadığında ortaya çıkar. Kalbinizdeki daralmış arterler (koroner arter hastalığı) veya yüksek tansiyon gibi belirli koşullar, kalbinizi yavaşça zayıf bırakır veya verimli bir şekilde pompalama yapamaz hale getirir.

Devamını Oku
Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp kapak hastalıkları, kalp kapakların olması gerektiği gibi çalışmadığında ortaya çıkar. Kalp kapakçıklarınız, dört kalp odasının her birinin çıkışında bulunur ve kalbin içinden tek yönlü kan akışını sağlar. Dört kalp kapağı, kanın her zaman ileri yönde serbestçe akmasını ve geriye doğru sızıntı olmamasını sağlar.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP