Girişimsel Kardiyoloji (Balon/Stent)
Girişimsel kardiyologlar daralmış arterleri açan anjiyoplasti yaparlar. Uçlarında küçük bir balon bulunan kateter adı verilen uzun, ince bir tüp kullanırlar. Plakları arter duvarına yassılaştırmak veya sıkıştırmak için atardamardaki tıkanma bölgesinde balonu şişirirler.
Koroner arter hastalığı çoğunlukla ateroskleroz olarak bilinen bir durumdan kaynaklanır, bu da kalbinize kan sağlayan atardamarların içinde mumsu bir madde oluştuğunda ortaya çıkar. Plak biriktikçe arter daralır, kanın kalbe akmasını zorlaştırır. Tıkanma kötüleştikçe, kalbe kan akışı yavaşlar ve anjin adı verilen bir durum gelişebilir. Zamanla, daralmış veya tıkanmış arter kalp krizine yol açabilir.
Balon Anjiyoplasti Nedir?
Bu konu kalpteki koroner arterlerle ilgilenmesine rağmen, balon anjiyoplasti vücudunuzun diğer bölgelerinde daralmış damarları açmak için de kullanılabilir. Örneğin, doktorlar beyne kan sağlayan arterler olan daralmış karotis arterleri açmak için karotis anjiyoplasti yapabilirler. Bir inme genellikle karotis arterleri bloke olduğunda ve beyin yeterli oksijen alamadığında ortaya çıkar. Anjiyoplasti ayrıca aortta (kalbinizden gelen ana arter), iliak arter (kalçanızda), femoral arter (uyluğunuzda), popliteal arterde (dizinizin arkasında) ve tibialda yapılabilir.
Stent Nedir?
Stent, metalden yapılmış küçük, ağ benzeri bir cihazdır. Koroner arterin içine bir stent yerleştirildiğinde, kabı açık tutarak bir destek veya iskele görevi görür. Damarı açık tutarak, stent kalp kasına kan akışını iyileştirmeye ve anjin ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Stent prosedürleri genellikle balon anjiyoplasti ile birlikte kullanılır. Aslında, balon anjiyoplastisi olan hastaların yaklaşık % 80'inde de stent yerleştirilecektir.
Tıpkı balon anjiyoplastisinde olduğu gibi, doktorlar artık sadece kalbi değil, vücudun diğer birçok yerinde stent kullanıyorlar. Stentler ayrıca boyundaki karotis arterlere, aortta ve bacaklardaki periferik arterlere de yerleştirilebilir.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Anjiyo Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli
Anjiyo bölgesindeki yara yerinin enfeksiyona karşı korunması için hijyen kurallarına riayet edilmelidir. Doktorun önerdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı.
Devamını OkuAnjiyo Nedir?
Anjiyo (anjiyografi), vücuttaki damarların ve kan damarlarının röntgenle görüntülenmesi için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.
Devamını OkuSanal Anjiyo Nedir ve Kimlere Uygulanabilir?
Sanal anjiyo genellikle kalp hastalıkları, inme riski taşıyanlar, damar tıkanıklıkları şüphesi bulunanlar ve yüksek riskli cerrahi adayları gibi durumlarda tercih edilir.
Devamını OkuDislipidemi (Lipit/Yağ Metabolizması Bozuklukları)
Metabolizma, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden enerji elde etmek için kullandığı süreçtir. Yiyecekler proteinler, karbonhidratlar ve yağlardan oluşur. Sindirim sisteminizdeki (enzimler) kimyasallar, gıda parçalarını vücudunuzun yakıtı olan şeker ve asitlere ayırır. Vücudunuz bu yakıtı hemen kullanabilir veya enerjiyi vücut dokularınızda depolayabilir. Eğer bir metabolik bozukluk varsa bir şey bu süreçte yanlış gider.
Devamını OkuGebelik ve Kalp Hastalıkları
Kardiyolog, sağlık geçmişinizi gözden geçirecek, fiziksel bir muayene yapacak ve kalp fonksiyonunuzu ve durumunuzun ciddiyetini ve derecesini kontrol etmek için teşhis testleri isteyecektir. Test sonuçlarını inceledikten sonra, kardiyolog sizinle hamile olmanızın ne kadar güvenli olduğu ve hamilelik sırasında komplikasyonlar ve sizin ve bebeğiniz için olası kısa ve uzun vadeli riskler hakkında konuşacaktır.
Devamını OkuGirişimsel Kardiyoloji (Balon/Stent)
Girişimsel kardiyologlar daralmış arterleri açan anjiyoplasti yaparlar. Uçlarında küçük bir balon bulunan kateter adı verilen uzun, ince bir tüp kullanırlar. Plakları arter duvarına yassılaştırmak veya sıkıştırmak için atardamardaki tıkanma bölgesinde balonu şişirirler.
Devamını OkuKoroner Kalp Hastalığı
Koroner kalp hastalığı, kalbinize kan, oksijen ve besin maddeleri (koroner arterler) sağlayan ana kan damarları hasar gördüğünde veya hastalandığında gelişir. Arterlerinizdeki kolesterol içeren birikintiler (plak) ve enflamasyon genellikle koroner arter hastalığını tetikler.
Devamını OkuKalp Yetmezliği
Konjestif kalp yetmezliği olarak da bilinen kalp yetmezliği, kalp kaslarınız olması gerektiği gibi kan pompalamadığında ortaya çıkar. Kalbinizdeki daralmış arterler (koroner arter hastalığı) veya yüksek tansiyon gibi belirli koşullar, kalbinizi yavaşça zayıf bırakır veya verimli bir şekilde pompalama yapamaz hale getirir.
Devamını OkuKalp Kapak Hastalıkları
Kalp kapak hastalıkları, kalp kapakların olması gerektiği gibi çalışmadığında ortaya çıkar. Kalp kapakçıklarınız, dört kalp odasının her birinin çıkışında bulunur ve kalbin içinden tek yönlü kan akışını sağlar. Dört kalp kapağı, kanın her zaman ileri yönde serbestçe akmasını ve geriye doğru sızıntı olmamasını sağlar.
Devamını Oku