Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp kapak hastalıkları, kalp kapakların olması gerektiği gibi çalışmadığında ortaya çıkar.

Kalp kapakçıklarınız, dört kalp odasının her birinin çıkışında bulunur ve kalbin içinden tek yönlü kan akışını sağlar. Dört kalp kapağı, kanın her zaman ileri yönde serbestçe akmasını ve geriye doğru sızıntı olmamasını sağlar.

Kalp Kapağı Hastalığının Türleri Nelerdir?

Kapak Darlığı

Bu, kalp kapakçığının sert veya kaynaşmış durumundan dolayı tamamen açılmadığında ortaya çıkar. Daralmış açıklık kalbin içinden kan pompalamak için çok çalışmasına neden olabilir. Bu, kalp yetmezliğine ve diğer semptomlara yol açabilir. Dört valfin de darlığı gelişebilir; triküspid darlığı, pulmonik darlık, mitral darlığı veya aort darlığı olarak adlandırılır.

Valviler Yetmezlik

Aynı zamanda yetersizlik veya "sızdıran valf" olarak da adlandırılır, bu bir valf sıkıca kapanmadığında meydana gelir. Valfler sızdırmazsa, valfin üzerinden geriye bir miktar kan sızacaktır. Sızıntı kötüleştikçe, kalp sızan valfi telafi etmek için daha çok çalışmak zorundadır ve vücudun geri kalanına daha az kan akabilir. Hangi valfin etkilendiğine bağlı olarak, duruma triküspit yetersizliği, pulmoner yetersizlik, mitral yetersizliği veya aort yetersizliği denir.

Kalp Kapağı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

-Nefes darlığı yaşıyor veya nefesinizi tutmada zorluk çekiyorsunuz. Bunu en çok aktif olduğunuzda (normal günlük aktivitelerinizi yaparken) veya yatakta düz olarak uzanırken fark edebilirsiniz. 

-Normal günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmek için kendinizi çok zayıf hissedebilirsiniz. Baş dönmesi de görülebilir ve bazı durumlarda bayılmak bir belirti olabilir.

-Aktiviteyle veya soğuk havada dışarı çıkarken göğsünüzde bir baskı veya kilo hissedebilirsiniz.

-Hızlı bir kalp ritmi, düzensiz kalp atışı, atlanan atım veya göğsünüzde flip-flop hissi gibi gelebilir .

-Ayak bileğinizin,  ayağınızın veya karnınızın şişmesi (ödem) 

-Bir günde iki veya üç kiloluk kilo alımı mümkündür.

Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp kapağı hastalığı tedavisi hastalığın tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Kalp kapağı hastalığı için tedavinin üç amacı vardır:

Valfinizi daha fazla hasardan korumak; semptomları azaltmak; ve valflerin onarımı veya değiştirilmesi.

Valf hastalığınız varsa, ciddi bir durum olan endokardit geliştirme riski daha yüksektir. Valfını cerrahi olarak tamir etmiş veya değiştirmiş kişiler de endokardit için daha yüksek risk altındadır.

Cerrahi seçenekler arasında kalp kapak onarımı veya değişimi bulunur. Vanalar, geleneksel kalp kapak ameliyatı veya minimal invaziv kalp kapak ameliyatı ile tamir edilebilir veya değiştirilebilir. Kalp kapakçıkları ayrıca perkütan balon valvüloplasti gibi diğer prosedürlerle de tamir edilebilir. Transkateter aort kapak değişimi (TAVR) daha yeni bir cerrahi seçenektir.

MitraClip, bir klipsin mitral kapakçığın tamamen kapanmasına yardımcı olduğu daha az invaziv bir işlemdir. Kalbin içindeki normal kan akışını geri yükler.

Kalp Kapağı Hastalığıyla Yaşamak

Kalp kapakçığınız tamir edildiyse veya ameliyat edilerek değiştirilse bile kendinizi gelecekteki kalp sorunlarından korumak önemlidir. İşte sağlıklı kalmak için bazı ipuçları:

-Kalp kapağı hastalığınızın türünü ve kapsamını bilin.

-Diğer branş doktorlarına başka bir rahatsızlığınız için başvurduğunuzda kalp kapak hastalığınızın olduğunu söyleyin.

-Diş ve diş etlerinize iyi bakın.

-Kanamaya neden olabilecek herhangi bir işlem yapmadan önce antibiyotik alın.

-İlaçlar semptomları kontrol etmek ve kalbin kanı daha verimli pompalamasını sağlamak için kullanılır. İlaçların nasıl ve ne zaman alınacağı konusunda doktorunuzun talimatlarını izleyin.

Belirtileriniz olmasa bile düzenli ziyaretler için kalp doktorunuza danışın. Randevular, doktorunuz daha yakından takip etmeniz gerektiğine inanıyorsa, yılda bir veya daha fazla kez planlanabilir.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Sanal Anjiyo Nedir ve Kimlere Uygulanabilir?

Sanal Anjiyo Nedir ve Kimlere Uygulanabilir?

Sanal anjiyo genellikle kalp hastalıkları, inme riski taşıyanlar, damar tıkanıklıkları şüphesi bulunanlar ve yüksek riskli cerrahi adayları gibi durumlarda tercih edilir.

Devamını Oku
Anjiyo Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli

Anjiyo Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli

Anjiyo bölgesindeki yara yerinin enfeksiyona karşı korunması için hijyen kurallarına riayet edilmelidir. Doktorun önerdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı.

Devamını Oku
Anjiyo Nedir?

Anjiyo Nedir?

Anjiyo (anjiyografi), vücuttaki damarların ve kan damarlarının röntgenle görüntülenmesi için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Devamını Oku
Dislipidemi (Lipit/Yağ Metabolizması Bozuklukları)

Dislipidemi (Lipit/Yağ Metabolizması Bozuklukları)

Metabolizma, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden enerji elde etmek için kullandığı süreçtir. Yiyecekler proteinler, karbonhidratlar ve yağlardan oluşur. Sindirim sisteminizdeki (enzimler) kimyasallar, gıda parçalarını vücudunuzun yakıtı olan şeker ve asitlere ayırır. Vücudunuz bu yakıtı hemen kullanabilir veya enerjiyi vücut dokularınızda depolayabilir. Eğer bir metabolik bozukluk varsa bir şey bu süreçte yanlış gider.

Devamını Oku
Gebelik ve Kalp Hastalıkları

Gebelik ve Kalp Hastalıkları

Kardiyolog, sağlık geçmişinizi gözden geçirecek, fiziksel bir muayene yapacak ve kalp fonksiyonunuzu ve durumunuzun ciddiyetini ve derecesini kontrol etmek için teşhis testleri isteyecektir. Test sonuçlarını inceledikten sonra, kardiyolog sizinle hamile olmanızın ne kadar güvenli olduğu ve hamilelik sırasında komplikasyonlar ve sizin ve bebeğiniz için olası kısa ve uzun vadeli riskler hakkında konuşacaktır. 

Devamını Oku
Girişimsel Kardiyoloji (Balon/Stent)

Girişimsel Kardiyoloji (Balon/Stent)

Girişimsel kardiyologlar daralmış arterleri açan anjiyoplasti yaparlar. Uçlarında küçük bir balon bulunan kateter adı verilen uzun, ince bir tüp kullanırlar. Plakları arter duvarına yassılaştırmak veya sıkıştırmak için atardamardaki tıkanma bölgesinde balonu şişirirler.

Devamını Oku
Koroner Kalp Hastalığı

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner kalp hastalığı, kalbinize kan, oksijen ve besin maddeleri (koroner arterler) sağlayan ana kan damarları hasar gördüğünde veya hastalandığında gelişir. Arterlerinizdeki kolesterol içeren birikintiler (plak) ve enflamasyon genellikle koroner arter hastalığını tetikler.

Devamını Oku
Kalp Yetmezliği

Kalp Yetmezliği

Konjestif kalp yetmezliği olarak da bilinen kalp yetmezliği, kalp kaslarınız olması gerektiği gibi kan pompalamadığında ortaya çıkar. Kalbinizdeki daralmış arterler (koroner arter hastalığı) veya yüksek tansiyon gibi belirli koşullar, kalbinizi yavaşça zayıf bırakır veya verimli bir şekilde pompalama yapamaz hale getirir.

Devamını Oku
Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp kapak hastalıkları, kalp kapakların olması gerektiği gibi çalışmadığında ortaya çıkar. Kalp kapakçıklarınız, dört kalp odasının her birinin çıkışında bulunur ve kalbin içinden tek yönlü kan akışını sağlar. Dört kalp kapağı, kanın her zaman ileri yönde serbestçe akmasını ve geriye doğru sızıntı olmamasını sağlar.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP