Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir.
Artroskopik el aletleri çok ince ve küçük olması nedeniyle cilt kesisi genellikle çok küçüktür. Bu hastanın konforu ve ameliyat sonrası rehabilitasyonu açısından önemli bir noktadır.
Omuz artroskopisi ilk kez 1970 de Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanmıştır. Omuz hastalıklarının teşhis ve tedavisinde çok hızlı ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir.
Omuz üç kemikten oluşur; humerus (kol), skapula (kürek) ve klavikula (köprücük) kemikleridir. Humerusa ait olan topuz, skapulaya ait olan soket ile omuz eklemini oluşturur. Bu eklemin etrafını ise rotator manşet dediğimiz kasların tendonları sarar. Rotator manşet ise 4 ana kastan oluşur. Bu kaslar kolun yukarı kalkmasını ve rotasyonunu sağlar. Omuzda bursa ismi verilen ve yastıkçık vazifesi gören bir kese vardır. Bu kürek kemiğine ait olan akromion ilerotator manşet kaslarından supraspinatus tendonu arasında bulunur
Bu yapı akromionun altındaki supraspinatus tendonunun kemiğe sürtmesini ve serbest kaymasını sağlar. Bursa denilen bu kesenin inflamasyonunda veya hasarında omuz hareketleri ağrılı hale gelir.
Omuz Artroskopisi Ne Zaman Önerilir?
Eğer ameliyat dışı tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen ağrılı bir omzunuz varsa ortopedi hekiminiz size omuz artroskopisi önerebilir. Ameliyat dışı tedavi yöntemleri dinlenme, fizik tedavi, ilaç tedavisi ve lokal enjeksiyonlardır. Bu yöntemler omuzdaki enflamasyonu azaltabilir. İnflamasyon insan vücudunda bir hastalık veya yaralanmaya karşı vücudun geliştirdiği normal reaksiyondur. İnflamasyon olan yerde şişme, ağrı ve sertlik eşlik eder.
Yaralanma, aşırı kullanım ve yaşla ilişkili kireçlenme en sık görülen omuz problemleridir. Omuz artroskopisi omuz eklemi ile ilişkili bir çok ağrılı problemlerin, manşet yırtıkları, eklem kıkırdak hasarları, labrum yırtıkları ve diğer eklem çevresi yumuşak dokular değerlendirilir.
En yaygın yapılan artroskopik tamirler;
- Rotator manşet yırtıkları
- Kemik çıkıntılarını tıraşlama
- Labrum yırtıkları tamiri
- Bağ tamiri
- Eklem içi enflamasyonlu dokuları ve serbest kıkırdakları temizleme
- Tekrarlayan omuz çıkıları tamiri
- Kist eksizyonu
Cerrahi Prosedür
Ameliyat pozisyonu yan yatar veya plaj koltuk pozisyonlarından biri olarak planlanır. Cerrahın tercihine göre değişir. Omuz bölgesi çok tüylü ise temizlenmelidir. Antiseptik solüsyonlar ile temizlendikten sonra steril örtü ile örtülür.
Omuz eklemine sıvı enjekte edilir. Bu kamera girişi sırasında kolay görüntü almayı sağlar. Omuz eklemine atroskop denilen bir kamera ile girilir ve monitörden omuz eklemi ilgili problemler değerlendirilir. Sorun açıkça tanımlandıktan sonra, onarmak için ayrı bir insizyon ile küçük el aletleri kullanılarak tamir yapılır.
Ameliyat Sonrası
Genellik bir gece hastanede yatırılır. Antibiyotik ve ağrı kesici verilir. Kol gövde bandajı ile yatak istirahatı uygulanır.
Her ne kadar açık ameliyata göre iyileşme hızlı ve kısa sürse de Birkaç hafta istirahat önerilir.
Buz uygulaması ortalama saat başı 15 dakika şişlik için yapılır. 2 günde bir pansuman yapılır, 15 gün olunca dikişler
alınır ve duş yapılabilir. Hekiminiz gerekli gördüğü sürece kol gövde askısı kullanmalısınız.
Rehabilitasyon
Günlük aktivitelere geri dönmek için rehabilitasyon çok önemlidir. Bu omuz egzersizleri ile omuz germe ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılır. Yapılan cerrahi prosedüre uygun rehabilitasyon programı hekiminiz tarafından size verilecektir. Başarılı bir ameliyat başarılı bir rehabilitasyona bağlıdır. Egzersiz programı için tıklayınız...
Komplikasyon
Genellikle omuz artroskopisinde yan etki nadirdir. Fakat yinede küçük riskler içerebilir. Kanama, enfeksiyon, damar
veya sinir yaralanması olabilir.
Uzun Dönem Sonuçlar
İyileşme süresi kişiler arasında farklılık gösterir. küçük tamirlerde 23 hafta, karmaşık vakalarda daha uzun sürebilir. Omuz yırtıklarının tamirinde iyileşme genellikle birkaç ay sürer.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Kemik Kırıkları
Kemik kırıkları, günlük yaşamda çeşitli kazalar, düşmeler veya spor yaralanmaları sonucunda sıkça karşılaşılan ortopedik sorunlardır. Kırıklar, kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasıyla meydana gelir ve bu durum, kemiğin tamamen ya da kısmen ayrılmasına neden olabilir.
Devamını OkuEklem Ağrılarında Kök Hücre Tedavisi
Eklem ağrıları, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Günümüzde eklem ağrılarının tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır, ancak kök hücre tedavisi, bu alanda umut verici bir yenilik olarak öne çıkmaktadır.
Devamını OkuTravma cerrahisi (üst ve alt ekstremite)
Ortopedik travma, vücudun herhangi bir yerindeki travmadan kaynaklanan kemik, eklem, kas, tendon ve bağları etkileyen her türlü yaralanmayı tanımlayan geniş bir terimdir. Terim geniş kapsamlıdır ve hastanın yaşamını doğrudan tehdit eden küçük kırıklara veya ciddi kırık kemiklere işaret edebilir.
Devamını OkuSporcu Sağlığı ve Spor Yaralanmaları
Spor: Eğlence, yarışma, vücut geliştirme ve sağlık amacı ile kas-iskelet sistemi fonksiyonlarıyla yapılan bedensel hareketlerdir. Günümüzde profesyonel ve amatör olarak birçok insan tarafından çeşitli sporlar yapılmaktadır...
Devamını OkuSinir Sıkışması Ameliyatları
Sinir Sıkışması Ameliyatı, Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır. En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır...
Devamını OkuDiz Protezi
Diz protezi ameliyatı (ayrıca diz artroplastisi olarak da bilinir) diz eklemlerinde ciddi boyuttaki ağrının hafifletilmesine ve yeniden işlev görmesine yardımcı olabilir. Bir diz protezinin sizin için uygun olup olmadığını belirlerken, ortopedi cerrahı dizinizin hareket, stabilite ve güç aralığını değerlendirir. X ışınları, hasarın derecesini belirlemeye yardımcı olur.
Devamını OkuKalça Protezi
Kalça protezi, hasarlı bir kalça ekleminin (protez olarak bilinen) yapay bir protezle değiştirildiği yaygın bir ameliyat türüdür. Her yaştaki yetişkinler kalça protezi için düşünülebilir, ancak çoğu 60 ila 80 yaş arasındaki kişilerde gerçekleştirilir.
Devamını OkuPediatrik (Çocuk) Ortopedi Cerrahisi
Bir çocuğun kas-iskelet sistemi sorunları bir yetişkininkinden farklıdır. Çocuklar hala büyüdüğü için, vücudun yaralanmalara, enfeksiyonlara ve deformitelere yanıtı, tam yetişkin bir kişide görülenden oldukça farklı olabilir. Bazen, bir çocukta sorun olduğu düşünülen şey, zamanla çözülecek bir büyüme varyasyonudur.
Devamını OkuKalça, Diz Protez ve Protez Revizyon Cerrahisi
Kalça, diz protezi en başarılı prosedürlerden biridir. Vakaların büyük çoğunluğunda, insanların kalça ve diz ağrısını zayıflatmadan daha aktif yaşamlar sürmesini sağlar.Bazı durumlarda bu cerrahi müdahalenin tekrarlanması gerekebilir. Bu meydana geldiğinde, doktorunuz orijinal protez parçalarının bir kısmını veya tamamını çıkarmak ve yenileriyle değiştirmek için ikinci bir ameliyat yapmanızı önerebilir. Bu işleme revizyon protezi denir.
Devamını OkuOrtopedik Tümör Cerrahisi
Ortopedik onkoloji (kas-iskelet sistemi tümörü olarak da adlandırılır), kas-iskelet sistemi tümörlerinin değerlendirilmesini ve tedavisini içeren bir ortopedi uzmanlığıdır.Kas-iskelet sistemi tümörlerinin tedavisi tümör tipine göre değişir. Birçok iyi huylu tümör basitçe izlenebilir ve herhangi bir ameliyat gerektirmez.
Devamını OkuOmuz Protezi
Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir.
Devamını OkuMenisküs Nedir?
Menisküs, eklem içinde bir amortisör görevi gören disk şeklindeki bir kıkırdak parçasıdır. Her diz, uyluk kemiğinin dış düğmesinin altında bir yan menisküs ve uyluk kemiğinin iç düğmesinin altında bir orta menisküs içerir.
Devamını OkuDeformite Ameliyatları
Omurga vücudumuzun üst kısmına stabilite sağlar. Vücudu dik tutmaya yardımcı olur. Düz bir çizgide görünen omur denilen düzensiz şekilli birkaç kemikten oluşur. Omurganın yandan bakıldığında iki yumuşak eğrisi vardır ve önden bakıldığında düz görünmektedir. Bu eğriler deforme olduğunda sırt ağrısı, solunum güçlüğü ve yorgunluk gibi belirgin sorunlar ortaya çıkabilir ve durum deformite olarak kabul edilir.
Devamını OkuArtroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları
Diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntem Artroskopidir. Özellikle menisküs yırtıkları, çapraz bağların yırtıkları, kıkırdak problemleri ve erken dönem kireçlenme bu yöntemle en sık tedavi edilen sorunlardır. Hastanemizde bu yöntemle ameliyatlar kapalı ve hızlı bir şekilde yapılabilmekte, normal yaşantıya dönüş çok daha kısa sürmektedir.
Devamını OkuÇapraz Bağ Yırtığı Nedir?
Normal koşullarda ön ve arka çapraz bağlar en zorlu hareketler sırasında dahi diz eklemini korur. Fakat beklenmedik bazı durumlarda ve ekleme sert darbeler geldiğinde, özellikle diz eklemini kendi etrafında dönmeye zorlayan travmalar sırasında bu bağlarda zedelenmeler ve yırtıklar oluşabilir.
Devamını OkuArtroskopik (Kapalı) Omuz Ameliyatları
Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir...
Devamını OkuArtroskopik Ayak Bileği Ameliyatları
Genellikle ayak bileğinin ön kısmına açılan 3 ile 5 mm arası 2-3 adet küçük kesi aracılığıyla ayak bileği artroskopisi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemle çeşitli yumuşak doku problemleri, erken dönem kireçlenme, kıkırdak yaralanmaları, tendon sıkışmaları, ödem tedavisi ve eklem içi serbest parçaların çıkarılması gibi ameliyatlar gerçekleştirilebilir.
Devamını OkuKamburluk (Ankilozan Spondilit)
Ankilozan spondilit (Kamburluk), omurganızdaki eklemleri etkileyen inflamatuar bir durumdur. Spondilit basitçe omurganın iltihaplanması anlamına gelir.
Devamını OkuDiz Protezi Ameliyatları
Diz protezi ameliyatları ile ileri derece hastalıklı dizlerde ağrının giderilmesi ve fonksiyonun geri kazanılması sağlanabilir. Diz protezi ameliyatı ile eklemdeki hasarlı kemik ve kartilaj temizlenerek özel metal alaşımlarından ve diğer bileşenlerden oluşan protez ile yer değiştirilir...
Devamını Oku