Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları

Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları

Diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntem Artroskopidir. Özellikle menisküs yırtıkları, çapraz bağların yırtıkları, kıkırdak problemleri ve erken dönem kireçlenme bu yöntemle en sık tedavi edilen sorunlardır. 

Ne Zaman Uygulanır?

Bu işlem, dizinizde hasarlı bir kıkırdak olduğunda uygulanır.

Diğer seçenekler şunlardır;

  • Hareketlerinizi sınırlamak
  • Şişmeleri önlemek için ilaç almak 
  • Fiziksel terapi uygulanması 
  • Açık diz cerrahisi uygulanması 
  • Durumun risklerini bilerek tedavi olmamayı seçmek

Bu İşleme Nasıl Hazırlanmalıyım?

Eğer genel anestezi uygulanacaksa operasyon sonrasında bakımınızın ve iyileşmenizin nasıl olacağını planlayın. Dinlenmek için kendinize zaman ayırın ve günlük işlerinizde size yardımcı olacak kişiler bulun.

Doktorunuzun tavsiyelerine uyun. İşlem öncesinde, gece yarısından sonra yemeyin ya da içmeyin ve işlemin uygulanacağı günün sabahı yemek yemeyin. Kesinlikle kahve, çay ya da su içmeyiniz.

Nasıl Uygulanır?

artroskopik diz ameliyatı

Genel, bölgesel ya da lokal anestezi verilecektir. Genel anestezi, kaslarınızı gevşeterek sizi derin bir uykudaymışsınız gibi hissettirecektir. Lokal ve bölgesel anestezilerin her ikisi de vücudun bir kısmını uyuştururken uyanık kalırsınız. anestezi türlerinin hepsi acı çekmenizi önlemek içindir.

Uzmanınız açacağı birkaç küçük kanaldan artroskop ya da birkaç adet aleti diz ekleminin içine yerleştirir. Dizinizin içine sıvı enjekte edilerek eklem genişletilir böylece dokunun yapısı ve kıkırdak görülebilir. Doktorunuz dizinizi kontrol ederek bir hasar olup olmadığına bakar. Zarar görmüş kıkırdağı tedavi edebilir ya da yontarak bir kısmını yok eder. İşlem sonunda uzmanınız artroskop ve diğer araçları çıkarıp dikiş atarak açtığı küçük delikleri kapar.

İşlem Sonrasında Ne Olur?

Aynı gün evinize dönebilirsiniz. Bacağınızı yüksekte tutmanız gerekmektedir. En az 2-3 gün boyunca kendinizi yormayın. Doktorunuz izin verene kadar sizi zorlayacak aktivitelerden uzak durun. 

Ameliyat sonrasında;

  • Normal yürümeye başlayana kadar birkaç gün koltuk değneklerinizi kullanın.
  • Bacağınızı kaldırarak bileğinizin dizinizden, dizinizin kalçalarınızdan yüksekte olmasını sağlayın.
  • Belirtiler geçene kadar dizinizin üstüne günde 3-4 defa 20 ila 30 dakika süreyle buz koyun.
  • Mümkün olan en kısa zamanda dizinizi bükmeye başlayın. 
  • Bandajınızı 4.günün sonunda değiştirin ve kesiklerin üstünü plaster ya da gazlı bezle kapatın.
  • Eğer diz bağınız ya da diz desteğiniz varsa uzmanınıza danışın.
  • Eğer kıkırdağınız tedavi edildiyse ama yontulmadıysa doktorunuz bacağınıza yük binmemesi için sizden koltuk değeneklerinizi daha uzun süre kullanmanızı isteyebilir. 

Doktorunuza, diğer tedavi adımlarını ve tekrar checkup için ne zaman gitmeniz gerektiğini sormayı unutmayın.

Faydaları Nelerdir?

Artroskopi, açık diz ameliyatı yapmadan ya da büyük kesikler açmadan dizinizin tedavi edilmesini sağlar. Açık diz ameliyatından daha kısa sürede iyileşir

 

Risk Faktörleri

  • Genel anestezi uygulandığında bazı riskler ortaya çıkabilir. Uzmanınızla bu riskleri konuşun
  • Lokal anestezi bölgeyi uyuşturmayabilir ve biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ayrıca nadiren de olsa bu anestezi türünde kullanılan ilaçlar alerjik reaksiyona neden olabilir. Yaşlılar ve belli hastalıkları olanlar için lokal anestezi daha güvenli bir yöntem olarak kabul edilmektedir. 
  • Dizin çevresindeki damarlar ve sinirler zarar görerek dizin aşağısında hissizliğe ve güçsüzlüğe neden olabilir.
  • Derin ven trombozu (bacaklardaki derin toplar damarlarda oluşan pıhtı) ortaya çıkabilir. Enfeksiyon ve kanama riski vardır.

​Uzmanınıza başvurarak oluşabilecek riskler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Eğer;

  • Eğer açılan deliklerde fazla akıntı varsa
  • Olağandışı bir ağrı varsa
  • Diziniz kilitlenerek sabit kalırsa 
  • Ateşiniz yükselirse
  • Derin ven trombozu belirtileri oluşursa
  • Enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa

hemen doktorunuza başvurun.

  • Tedavi ve sonuçlarıyla ilgili sorularınız olduğunda
  • Tedavi durumunu kontrol etmek için randevu almanız gerektiğinde

uygun bir zamanda uzmanınıza başvurabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Kemik Kırıkları

Kemik Kırıkları

Kemik kırıkları, günlük yaşamda çeşitli kazalar, düşmeler veya spor yaralanmaları sonucunda sıkça karşılaşılan ortopedik sorunlardır. Kırıklar, kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasıyla meydana gelir ve bu durum, kemiğin tamamen ya da kısmen ayrılmasına neden olabilir.

Devamını Oku
Eklem Ağrılarında Kök Hücre Tedavisi

Eklem Ağrılarında Kök Hücre Tedavisi

Eklem ağrıları, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Günümüzde eklem ağrılarının tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır, ancak kök hücre tedavisi, bu alanda umut verici bir yenilik olarak öne çıkmaktadır.

Devamını Oku
Travma cerrahisi (üst ve alt ekstremite)

Travma cerrahisi (üst ve alt ekstremite)

Ortopedik travma, vücudun herhangi bir yerindeki travmadan kaynaklanan kemik, eklem, kas, tendon ve bağları etkileyen her türlü yaralanmayı tanımlayan geniş bir terimdir. Terim geniş kapsamlıdır ve hastanın yaşamını doğrudan tehdit eden küçük kırıklara veya ciddi kırık kemiklere işaret edebilir. 

Devamını Oku
Sporcu Sağlığı ve Spor Yaralanmaları

Sporcu Sağlığı ve Spor Yaralanmaları

Spor: Eğlence, yarışma, vücut geliştirme ve sağlık amacı ile kas-iskelet sistemi fonksiyonlarıyla yapılan bedensel hareketlerdir. Günümüzde profesyonel ve amatör olarak birçok insan tarafından çeşitli sporlar yapılmaktadır...

Devamını Oku
Sinir Sıkışması Ameliyatları

Sinir Sıkışması Ameliyatları

Sinir Sıkışması Ameliyatı, Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır. En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır...

Devamını Oku
Diz Protezi

Diz Protezi

Diz protezi ameliyatı (ayrıca diz artroplastisi olarak da bilinir) diz eklemlerinde ciddi boyuttaki ağrının hafifletilmesine ve yeniden işlev görmesine yardımcı olabilir. Bir diz protezinin sizin için uygun olup olmadığını belirlerken, ortopedi cerrahı dizinizin hareket, stabilite ve güç aralığını değerlendirir. X ışınları, hasarın derecesini belirlemeye yardımcı olur.

Devamını Oku
Kalça Protezi

Kalça Protezi

Kalça protezi, hasarlı bir kalça ekleminin (protez olarak bilinen) yapay bir protezle değiştirildiği yaygın bir ameliyat türüdür. Her yaştaki yetişkinler kalça protezi için düşünülebilir, ancak çoğu 60 ila 80 yaş arasındaki kişilerde gerçekleştirilir.

Devamını Oku
Pediatrik (Çocuk) Ortopedi Cerrahisi

Pediatrik (Çocuk) Ortopedi Cerrahisi

Bir çocuğun kas-iskelet sistemi sorunları bir yetişkininkinden farklıdır. Çocuklar hala büyüdüğü için, vücudun yaralanmalara, enfeksiyonlara ve deformitelere yanıtı, tam yetişkin bir kişide görülenden oldukça farklı olabilir. Bazen, bir çocukta sorun olduğu düşünülen şey, zamanla çözülecek bir büyüme varyasyonudur. 

Devamını Oku
Kalça, Diz Protez ve Protez Revizyon Cerrahisi

Kalça, Diz Protez ve Protez Revizyon Cerrahisi

Kalça, diz protezi en başarılı prosedürlerden biridir. Vakaların büyük çoğunluğunda, insanların kalça ve diz ağrısını zayıflatmadan daha aktif yaşamlar sürmesini sağlar.Bazı durumlarda bu cerrahi müdahalenin tekrarlanması gerekebilir. Bu meydana geldiğinde, doktorunuz orijinal protez parçalarının bir kısmını veya tamamını çıkarmak ve yenileriyle değiştirmek için ikinci bir ameliyat yapmanızı önerebilir. Bu işleme revizyon protezi denir.

Devamını Oku
Ortopedik Tümör Cerrahisi

Ortopedik Tümör Cerrahisi

Ortopedik onkoloji (kas-iskelet sistemi tümörü olarak da adlandırılır), kas-iskelet sistemi tümörlerinin değerlendirilmesini ve tedavisini içeren bir ortopedi uzmanlığıdır.Kas-iskelet sistemi tümörlerinin tedavisi tümör tipine göre değişir. Birçok iyi huylu tümör basitçe izlenebilir ve herhangi bir ameliyat gerektirmez.

Devamını Oku
Omuz Protezi

Omuz Protezi

Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir.

Devamını Oku
Menisküs Nedir?

Menisküs Nedir?

Menisküs, eklem içinde bir amortisör görevi gören disk şeklindeki bir kıkırdak parçasıdır. Her diz, uyluk kemiğinin dış düğmesinin altında bir yan menisküs ve uyluk kemiğinin iç düğmesinin altında bir orta menisküs içerir. 

Devamını Oku
Deformite Ameliyatları

Deformite Ameliyatları

Omurga vücudumuzun üst kısmına stabilite sağlar. Vücudu dik tutmaya yardımcı olur. Düz bir çizgide görünen omur denilen düzensiz şekilli birkaç kemikten oluşur. Omurganın yandan bakıldığında iki yumuşak eğrisi vardır ve önden bakıldığında düz görünmektedir. Bu eğriler deforme olduğunda sırt ağrısı, solunum güçlüğü ve yorgunluk gibi belirgin sorunlar ortaya çıkabilir ve durum deformite olarak kabul edilir. 

Devamını Oku
Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları

Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları

Diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntem Artroskopidir. Özellikle menisküs yırtıkları, çapraz bağların yırtıkları, kıkırdak problemleri ve erken dönem kireçlenme bu yöntemle en sık tedavi edilen sorunlardır. Hastanemizde bu yöntemle ameliyatlar kapalı ve hızlı bir şekilde yapılabilmekte, normal yaşantıya dönüş çok daha kısa sürmektedir.

Devamını Oku
Çapraz Bağ Yırtığı Nedir?

Çapraz Bağ Yırtığı Nedir?

Normal koşullarda ön ve arka çapraz bağlar en zorlu hareketler sırasında dahi diz eklemini korur. Fakat beklenmedik bazı durumlarda ve ekleme sert darbeler geldiğinde, özellikle diz eklemini kendi etrafında dönmeye zorlayan travmalar sırasında bu bağlarda zedelenmeler ve yırtıklar oluşabilir.

Devamını Oku
Artroskopik (Kapalı) Omuz Ameliyatları

Artroskopik (Kapalı) Omuz Ameliyatları

Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir...

Devamını Oku
Artroskopik Ayak Bileği Ameliyatları

Artroskopik Ayak Bileği Ameliyatları

Genellikle ayak bileğinin ön kısmına açılan 3 ile 5 mm arası 2-3 adet küçük kesi aracılığıyla ayak bileği artroskopisi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemle çeşitli yumuşak doku problemleri, erken dönem kireçlenme, kıkırdak yaralanmaları, tendon sıkışmaları, ödem tedavisi ve eklem içi serbest parçaların çıkarılması gibi ameliyatlar gerçekleştirilebilir.

Devamını Oku
Kamburluk (Ankilozan Spondilit)

Kamburluk (Ankilozan Spondilit)

Ankilozan spondilit (Kamburluk), omurganızdaki eklemleri etkileyen inflamatuar bir durumdur. Spondilit basitçe omurganın iltihaplanması anlamına gelir.

Devamını Oku
Diz Protezi Ameliyatları

Diz Protezi Ameliyatları

Diz protezi ameliyatları ile ileri derece hastalıklı dizlerde ağrının giderilmesi ve fonksiyonun geri kazanılması sağlanabilir. Diz protezi ameliyatı ile eklemdeki hasarlı kemik ve kartilaj temizlenerek özel metal alaşımlarından ve diğer bileşenlerden oluşan protez ile yer değiştirilir...

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP