Kolon Polipleri

Bir kolon polipi, kolonun astarında oluşan küçük bir hücre kümesidir. Çoğu kolon polipi zararsızdır. Ancak zamanla bazı kolon polipleri, daha sonraki aşamalarında bulunduğunda genellikle ölümcül olan kolon kanserine dönüşebilir.

Neoplastik olmayan ve neoplastik olmak üzere iki ana polip kategorisi vardır. Neoplastik olmayan polipler arasında hiperplastik polipler, enflamatuar polipler ve hamartomatoz polipler bulunur. Bu tip polipler tipik olarak kanserli hale gelmez. Neoplastik polipler adenomları ve tırtıklı tipleri içerir. Genel olarak bir polip büyüdükçe, özellikle neoplastik poliplerde kanser riski artar.

Herkes kolon polipleri geliştirebilir. 50 yaş ve üzerindeyseniz, aşırı kilolu veya sigara içiyorsanız ya da ailenizde kolon polipleri, kolon kanseri varsa daha yüksek risk altındasınızdır.

Kolon polipleri sıklıkla semptomlara neden olmaz. Kolonoskopi gibi düzenli tarama testlerine girmek önemlidir, çünkü erken aşamalarda bulunan kolon polipleri genellikle güvenli olarak tamamen çıkarılabilir. Kolon kanseri için en iyi önlem, poliplerin düzenli olarak taranmasıdır.

Belirtiler

Kolon polipleri sıklıkla semptomlara neden olmaz. Bağırsak muayenesi sırasında doktorunuz bulana kadar bir polipiniz olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

Ancak kolon polipleri olan bazı kişiler şu durumları yaşarlar;

Rektal kanama : Bu, kolon poliplerinin, kanserin, hemoroidin veya anüsünüzdeki küçük gözyaşları gibi diğer durumların bir işareti olabilir.

Dışkı renginde değişiklik : Dışkınızda kan ortaya çıkabilir veya dışkının siyah görünmesini sağlayabilir. 

Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik : Bir haftadan uzun süren kabızlık veya ishal, büyük bir kolon polipinin varlığını gösterebilir. Ancak diğer bazı durumlar da bağırsak alışkanlıklarında değişikliklere neden olabilir.

Ağrı : Büyük bir kolon polip, bağırsağınızı kısmen tıkayabilir ve bu da karın ağrısına neden olabilir.

Demir eksikliği anemisi : Poliplerden kanama, dışkıda görünür kan olmadan zamanla yavaşça ortaya çıkabilir. Kronik kanama, kırmızı kan hücrelerinin vücudunuza oksijen (hemoglobin) taşımasına izin veren maddeyi üretmek için gerekli olan demiri vücudunuzdan alır. Sonuç, kendinizi yorgun ve nefes darlığı hissetmenizi sağlayan demir eksikliği anemisidir.

Önleme

Düzenli taramalar yaparak kolon polipleri ve kolorektal kanser riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir:

  • Diyetinize bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl ekleyin ve yağ alımınızı azaltın. 
  • Alkol tüketimini sınırlayın ve tütünü bırakın. 
  • Fiziksel olarak aktif kalın ve sağlıklı bir vücut ağırlığını koruyun.
  • Kalsiyum ve D vitamini hakkında doktorunuzla konuşun. Çalışmalar, kalsiyum tüketiminizi artırmanın kolon adenomlarının tekrarlanmasını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. 
  • Ailenizde kolon polipleri taşıyan varsa, genetik danışmanlık almayı düşünün. Kolon poliplerine neden olan kalıtsal bir bozukluk teşhisi konduysa, yetişkinlikte başlayan düzenli kolonoskopilere ihtiyacınız olacaktır.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


ERCP Yöntemi ile Pankreas Hastalıkları ve Safra Kesesi Taşı

ERCP Yöntemi ile Pankreas Hastalıkları ve Safra Kesesi Taşı

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi (ERCP), safra yolları ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan önemli bir tıbbi prosedürdür.

Devamını Oku
Reflü Gastrit

Reflü Gastrit

Reflü gastrit, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır.

Devamını Oku
Safra Kesesi ve Safra Yolu Hastalıkları

Safra Kesesi ve Safra Yolu Hastalıkları

Safra, sindirime yardımcı olan karaciğer tarafından üretilen bir sıvıdır. Safra, safra kanallarından karaciğerden ince bağırsağın veya duodenumun ilk kısmına ve sonunda safra kanallarına oradan da karaciğere boşalır. Bu karmaşık sistemdeki herhangi bir kanal tıkanırsa bir dizi ciddi hastalık ortaya çıkabilir.

Devamını Oku
Pankreas Hastalıkları

Pankreas Hastalıkları

Pankreas hastalıklarının değerlendirilmesi pankreasın erişilememesi nedeniyle zor olabilir. Pankreası değerlendirmek için birçok yöntem vardır. Pankreasın ilk testleri, pankreasın omurga yakınındaki karında derin olduğu için zor olan fiziksel bir muayeneyi içerir. Kan testleri genellikle pankreasın belirli bir semptomla ilgili olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. 

Devamını Oku
Mide Ülseri

Mide Ülseri

Ülserler, midenizin iç astarında ve ince bağırsağınızın üst kısmında gelişen açık yaralardır. Peptik ülserin en sık görülen semptomu mide ağrısıdır. Peptik ülserler şunları içerir: Mide ülserleri midenin iç meydanına, İnce bağırsağınızın (duodenum) üst kısmının iç kısmında oluşan duodenum ülserleri

Devamını Oku
Demir ve Vitamin Eksikliğine Bağlı Anemiler

Demir ve Vitamin Eksikliğine Bağlı Anemiler

Demir eksikliği anemisi, kanın yeterli ve sağlıklı kırmızı kan hücresinden yoksun olduğu yaygın bir anemi türüdür. Kırmızı kan hücreleri vücudun dokularına oksijen taşır. Adından da anlaşılacağı gibi, demir eksikliği anemisi yetersiz demirden kaynaklanmaktadır. Yeterince demir olmadan, vücudunuz kırmızı kan hücrelerinde oksijen (hemoglobin) taşımalarını sağlayan yeterince madde üretemez. Sonuç olarak, demir eksikliği anemisi sizi yorgun ve nefes darlığına neden olabilir.  

Devamını Oku
Mide Kanseri

Mide Kanseri

Mide kanseri genellikle mideyi kaplayan mukus üreten hücrelerde başlar. Bu tip kansere adenokarsinom denir. Son birkaç on yıldır, midenin (mide gövdesi) ana kısmındaki kanser oranları dünya çapında düşmektedir. Aynı dönemde, midenin üst kısmının (kardiya) yutma tüpünün (özofagus) alt ucuyla buluştuğu bölgedeki kanser çok daha yaygın hale gelmiştir. Midenin bu bölgesine gastroözofageal bileşke denir.

Devamını Oku
Disfaji (Yutma güçlüğü)

Disfaji (Yutma güçlüğü)

Genellikle boğazınız veya yemek borunuzla ilgili bir sorunun işaretidir. Disfaji herkesin başına gelebilse de, en yaşlı yetişkinlerde, bebeklerde ve beyin veya sinir sistemi problemleri olan kişilerde yaygındır.  

Devamını Oku
Dispepsi (Mide ağrısı)

Dispepsi (Mide ağrısı)

Dispepsi, spesifik bir durumdan ziyade bir grup semptomdur. Hazımsızlığa sahip çoğu insan mide veya göğüste ağrı ve rahatsızlık hisseder. Bu durum genellikle yiyecek veya içecek tüketildikten hemen sonra ortaya çıkar. Çok miktarda yiyecek yememiş olsa bile, bir kişinin yemek sırasında dolu veya rahatsız hissetmesine neden olabilir.

Devamını Oku
İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları

İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), sindirim sisteminizin kronik inflamasyonunu içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. IBD türleri şunları içerir: Ülseratif kolit: Bu durum, kalın bağırsağınızın (kolon) ve rektumunuzun en iç astarında uzun süreli inflamasyon ve yaralara (ülser) neden olur.

Devamını Oku
İshal

İshal

İshal, gevşek, sulu dışkı veya sık sık bağırsak hareketine ihtiyaç duyması ile karakterizedir. Genellikle birkaç gün sürer ve genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın kaybolur. İshal akut veya kronik olabilir.

Devamını Oku
Karın Ağrısı

Karın Ağrısı

Karın, kaburgaların ve diyaframın alt kenarıyla, aşağıdaki pelvik kemikle (kasık ramus) ve her iki taraftaki kanatlarla sınırlanan anatomik bir alandır. Karın ağrısı, karın duvarını çevreleyen karın duvarının dokularından (deri ve karın duvarı kasları gibi) ortaya çıkabilmesine rağmen, karın ağrısı terimi genellikle karın boşluğu içindeki organlardan kaynaklanan ağrıyı tanımlamak için kullanılır.

Devamını Oku
Endoskopi

Endoskopi

Endoskopi, bir kişinin sindirim sistemini incelemek için kullanılan cerrahi olmayan bir prosedürdür. Bir endoskop, bir ışık ve ona bağlı bir kamera bulunan esnek bir tüp kullanarak, doktorunuz sindirim sisteminizin resimlerini renkli bir TV monitöründe görebilir.

Devamını Oku
Ağızdan ve Makattan Kan Gelmesi

Ağızdan ve Makattan Kan Gelmesi

Gastrointestinal kanama, sindirim sisteminizdeki bir bozukluğun belirtisidir. Kan genellikle dışkı veya kusmukta görülür. Kanama seviyesi hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve hayatı tehdit edebilir. Gelişmiş görüntüleme teknolojisi ile kanamanın nedenini bulabilir. Tedavi kanamanın kaynağına bağlıdır.

Devamını Oku
Kolonoskopi

Kolonoskopi

Kolonoskopi kalın bağırsak (kolon) ve rektumdaki değişiklikleri veya anormallikleri tespit etmek için kullanılan bir muayenedir. Kolonoskopi sırasında rektuma uzun, esnek bir tüp (kolonoskop) yerleştirilir. Tüpün ucundaki küçük bir video kamera, doktorun tüm kolonun içini görmesini sağlar. Gerekirse, bir kolonoskopi sırasında polipler veya diğer anormal doku tipleri kapsamdan çıkarılabilir. Doku örnekleri (biyopsiler) kolonoskopi sırasında da alınabilir.

Devamını Oku
Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğerin, kendini birçok hastalıktan sonra yenileyebilecek dikkate değer bir kapasitesi vardır. Fakat bazı durumlarda, karaciğer geri dönülemez bir biçimde zarar görebilmektedir. Bu durum; kalıtsal anormalliklerin, aşırı alkol ve ilaç kullanımının, kanser ya da hepatite (karaciğer iltihabına) sebep olan bulaşıcı virüslerin sonucunda olabilir.    

Devamını Oku
Kolon Polipleri

Kolon Polipleri

Bir kolon polipi, kolonun astarında oluşan küçük bir hücre kümesidir. Çoğu kolon polipi zararsızdır. Ancak zamanla bazı kolon polipleri, daha sonraki aşamalarında bulunduğunda genellikle ölümcül olan kolon kanserine dönüşebilir.

Devamını Oku
Karaciğer Sirozu

Karaciğer Sirozu

Siroz, hepatit ve kronik alkolizm gibi birçok karaciğer hastalığı ve durumunun neden olduğu karaciğerin skarlaşmasının (fibrozis) geç bir aşamasıdır. Karaciğeriniz her yaralandığında kendini onarmaya çalışır ve bu süreçte skar dokusu oluşur. Siroz ilerledikçe, daha fazla skar dokusu oluşur ve karaciğerin çalışmasını zorlaştırır.

Devamını Oku
Kolon Kanseri

Kolon Kanseri

Kalın bağırsak (Kolon) kanserleri tüm kanser tipleri arasında en sık görülen 4. kanser olup, her yıl Dünyada yaklaşık 1 milyon yeni kalın bağırsak kanseri vakası teşhis edilmektedir. Günümüzde ortalama riske sahip bir insanın ömür boyunca kalın bağırsak kanserine yakalanma riski %4-5’tir.

Devamını Oku
Endoskopi

Endoskopi

Endoskopi, kameralı esnek bir alet yardımıyla ağızdan veya makat bölgesinden girilerek üst sindirim sistemi veya kalın barsağın görüntülenmesi ve gereğinde müdahale edilebilmesine olanak sağlayan işlemin genel adıdır. Endoskopi, gastroskopi ve kolonoskopi olarak ikiye ayrılır. Gastroskopi yemek borusu, mide ve ince barsağın başlangıç kısmının görüntülenmesi, kolonoskopi ise kalın barsak ve ince barsağın son kısmının görüntülenmesi işlemidir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP