Pozisyonel Vertigoya (BPPV) Yönelik Manevra Uygulamaları

Evde vertigo tedavisi uygulamadan önce, doktoronuza mutlaka danışmalısınz. Vertigodan kaynaklı dönme hissi ve baş dönmesi, aktivitelerinizi sınırlayabilir ve kendinizi hasta hissetmenizi sağlayabilir. 

Bu durumun en yaygın tipi BPPV'dir (iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo). İç kulağınızda küçük kalsiyum kristalleri gevşediğinde olur. Yatağa girerken veya yataktan kalkarken ya da başınızı yukarı eğerek hissedebilirsiniz. 60 yaşın üzerindeki kişilerin BPPV alma olasılığı daha yüksektir. Nedene bağlı olarak, bazı manevralar rahatlama getirebilir.  Doktorunuz size bu hareketleri nasıl yapacağınızı gösterecektir.

BPPV'niz varsa, bazı eylemler soruna neden olan kalsiyum kristallerini kulak kanalınızdan çıkarabilir. Bu rahatlama getirmelidir. Aynı zamanda tedavi edilmesi en kolay vertigo türüdür. Doktorunuz size bu hareketleri nasıl yapacağınızı gösterebilir.

Evde Vertigo Tedavisi - Vertigoya İyi Gelen Hareketler

Evde vertigo tedavisi için, vertigoya iyi gelen hareketler arasında bulunan aşağıdaki manevraları uygulayabilirsiniz.

Epley Manevrası : Vertigo'nuz sol kulağınızdan ve yanınızdan geliyorsa:

  • Yatağınızın kenarında oturun. Başınızı 45 derece sola çevirin (sol omzunuza kadar değil ). Altınıza bir yastık yerleştirin, böylece uzanırken başınızın altında değil omuzlarınız arasında kalır.
  • Kafanız yatakta iken (sırtınız 45 derecelik açıyla) hızla sırt üstü uzanın. Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için).
  • Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin.
  • Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin.
  • Yavaşça oturun ancak birkaç dakika yatakta kalın.
  • Vertigo sağ kulağınızdan geliyorsa, bu talimatları tersine çevirin. 

Semont Manevrası : Sol kulaktan ve yandan gelen baş dönmesi için

  • Yatağınızın kenarında oturun. Başınızı 45 derece sağa çevirin.
  • Hızlıca sol tarafınıza uzanın ve 30 saniye kalın.
  • Yatağınızın karşı ucuna uzanmak için hızlıca hareket edin. Kafanın yönünü değiştirmeyin. 45 derecelik bir açıda tutun ve 30 saniye boyunca bekleyin.
  • Yavaşça oturma pozisyonuna dönün ve birkaç dakika bekleyin.
  • Sağ kulak için bu hareketleri tersine çevirin.
  • Yine, bu hareketleri 24 saat vertigo olmadan gidene kadar günde üç kez yapın.

Yarı Takla veya Koruyucu Manevra : Bazı insanlar bu manevrayı daha kolay bulur:

  • Diz çökün ve birkaç saniye tavana bakın.
  • Kafanız dizlerinize doğru gidecek şekilde çenenizi sıkıştırarak yere başınızla dokunun. Herhangi bir baş dönmesinin durmasını bekleyin (yaklaşık 30 saniye).
  • Başınızı etkilenen kulağınıza doğru çevirin (yani sol tarafınızda başınız dönüyorsa, sol dirseğinize bakacak şekilde çevirin ). 30 saniye bekleyin.
  • Başınızı çabucak kaldırın, böylece dört ayak üzerindeyken sırtınızla aynı hizada olur. Kafanı 45 derecelik açıda tut. 30 saniye bekleyin.
  • Başınızı çabucak dik olacak şekilde yukarı kaldırın, ancak başınızı üzerinde çalıştığınız tarafın omzuna çevirin. Sonra yavaşça ayağa kalkın.
  • Rahatlamak için bunu birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir. İlk turdan sonra, ikinci kez denemeden önce 15 dakika dinlenin.

Evde vertigo tedavisi için, uzman doktorunuza danışmayı ve doktor tavsiyelerini uygulamayı unutmayınız. Eğer doktorunuz bu hareketleri önerirse, evde vertigo tedavisi için uygulayabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Bilgisayarlı Ses Analizi

Bilgisayarlı Ses Analizi

Bilgisayarlı solunum ses analizi uygulanması doktorlara pulmoner patolojilerin teşhisinde yardımcı olabilir. Solunum sesleri ve solunum akışı arasındaki ilişki, solunum sisteminin patofizyolojisini ortaya çıkarır ve akustik hava akışı tahmini için bir temel olarak kullanılabilir. 

Devamını Oku
İşitme Değerlendirilmesi ve Rehabilitasyonu

İşitme Değerlendirilmesi ve Rehabilitasyonu

İşitsel rehabilitasyon işitme kaybı sonucunda sınırlı kalan faaliyetlerine dahil olması için kişinin yeteneğini optimize etmeyi amaçlar. İşitme problemlerini çözmek için sadece işitme cihazlarına veya koklear implantlara güvenmek yerine, işitsel rehabilitasyon yaklaşımı, işitme kaybına sahip olan kişinin, oldukça değerli olan ve işitme güçlüğü nedeniyle tehlikeye girme riski taşıyan belirli durumları 

Devamını Oku
Otoakustik Emisyon Testi

Otoakustik Emisyon Testi

Kulağınız dış, orta ve iç kulak olarak üç bölümden oluşur. Otoakustik Emisyon Testi (OAE), iç kulağınızın ne kadar iyi çalıştığını bulmak için kullanılır. Otoakustik emisyonları ölçer. Bunlar, bir sese yanıt verirken iç kulak tarafından verilen seslerdir. İç kulakta sese titreşerek tepki veren saç hücreleri vardır. Titreşim, orta kulağa geri dönen çok sessiz bir ses üretir. Bu ses ölçülen OAE'dir.

Devamını Oku
Dinamik Postürografi

Dinamik Postürografi

Dinamik Posturografi (DP), klinik ve bilimsel literatürde duyusal, motor ve merkezi uyarlanabilir fonksiyonel dengesizlikleri ayırt etmenin objektif bir yöntemi olarak çalışır. Denge, çoklu etkileşen bileşenlerden oluşan son derece uyarlanabilir bir sistemin fonksiyonel ifadesi olduğundan, DP tarafından sağlanan fonksiyonel bozulma bilgileri incelenir.

Devamını Oku
VEMP Testi

VEMP Testi

VEMP, bir kulağı tekrarlayan nabız veya tıklama sesi stimülasyonu ile uyararak ve daha sonra seçilen kaslar üzerinde yüzey EMG yanıtlarını ölçerek yapılan ve her bir ses tıklaması veya nabzı ile ilişkili kas elektriksel aktivitesinin reaksiyonunu gösteren nispeten yeni bir vestibüler fonksiyon testidir. 

Devamını Oku
Pozisyonel Vertigoya (BPPV) Yönelik Manevra Uygulamaları

Pozisyonel Vertigoya (BPPV) Yönelik Manevra Uygulamaları

Bu durumun en yaygın tipi BPPV'dir (iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo). İç kulağınızda küçük kalsiyum kristalleri gevşediğinde olur. Yatağa girerken veya yataktan kalkarken ya da başınızı yukarı eğerek hissedebilirsiniz. 60 yaşın üzerindeki kişilerin BPPV alma olasılığı daha yüksektir. Nedene bağlı olarak, bazı manevralar rahatlama getirebilir.  

Devamını Oku
Vestibüler (Denge) Rehabilitasyon

Vestibüler (Denge) Rehabilitasyon

Vestibüler rehabilitasyon, dengeyi geliştirmek ve baş dönmesi ile ilgili sorunları azaltmak için çalışan egzersiz tabanlı bir programdır. Vestibüler rehabilitasyon denge tedavisidir. Daha az baş dönmesi ve dengenizi korumanıza yardımcı olacak egzersizler öğretir. Germe ve güçlenme üzerine çalışabilirsiniz

Devamını Oku
Pozisyonel Testler

Pozisyonel Testler

İyi huylu pozisyonel vertigo (BPV), ani bir dönme veya kafanız içeriden dönüyormuş gibi hissetmenize neden olur. BPV'niz varsa kısa süreli hafif veya yoğun baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Kafanızın konumunu değiştirmek bir bölümü tetikleyebilir.

Devamını Oku
Video Head Impulse Test (vHIT)

Video Head Impulse Test (vHIT)

vHIT günlük hareketlerin doğal aralığındaki kafa hareketlerine yanıt olarak vestibüler oküler refleksin (VOR) hızlı ve objektif bir ölçümünü sağlar, bir anormallik yakalamayı amaçlar. vHIT sonuçları tarafa özgü vestibüler fonksiyon hakkında derhal bilgi verir. 

Devamını Oku
Videonistagmografi

Videonistagmografi

Videonistagmografi (VNG), nistagmus adı verilen istemsiz göz hareketlerini ölçen bir testtir. Bu hareketler yavaş veya hızlı, sabit veya sarsıntılı olabilir. Nistagmus gözlerinizin bir yandan diğer yana veya yukarı ve aşağı hareket etmesine veya her ikisine birden neden olur. 

Devamını Oku
Kalorik Stimülasyon

Kalorik Stimülasyon

Kalorik stimülasyon, kulaktaki sinirlere zarar bulmak için kullanılan bir prosedürdür. İnsanlar kalori terimini genellikle yiyecekle ilişkilendirse de, bir kalori temelde bir ısı birimidir. Kalori stimülasyonu sırasında kulak kanallarına soğuk ve ılık su yerleştirilir ve reaksiyonunuz izlenir.

Devamını Oku
Electrocochleography

Electrocochleography

Elektrokokleografi (ECochG) kokleanın elektriksel potansiyellerini kaydetmek için bir yöntemdir. ECochG genellikle uyaranla ilişkili koklear potansiyellerinin (dinlenme potansiyellerinin aksine) ölçülmesini içerir ve sıklıkla işitme sinirinin tüm siniri veya bileşik aksiyon potansiyelinin ölçümünü içerir.  

Devamını Oku
Videolaringostroboskopik Değerlendirme

Videolaringostroboskopik Değerlendirme

Videostroboskopi prosedürü, gırtlak üzerinde yapılan invazif olmayan bir muayenedir. Laringeal muayenelerde altın standart olduğu düşünülmektedir. Videostroboskopi prosedürü, doktora ses tellerinizin hareket halindeki yavaş hareketli, büyütülmüş bir görünümünü sağlayan son teknoloji ürünü bir prosedürdür. 

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP