Cilt Lekelenmeleri

 

Cilt lekeleri sık görülür ve doğum lekeleri, pigmentasyon bozuklukları, döküntüler ve enfeksiyonlar gibi birçok farklı nedeni vardır. Bazı nedenler zararsızdır, ancak diğerleri tıbbi yardım gerektirecektir.

Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur.

Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir. Daha açık, daha koyu veya kırmızı, gri veya mavi gibi farklı bir renk olabilirler.

 

Cilt Lekelerinin Nedeni Nedir?

 

Cilt lekelerinin aşağıdakiler dahil birçok nedeni vardır:

 

  • Doğum lekeleri
  • Cilt pigmentasyon bozuklukları
  • Deri döküntüleri
  • Cilt enfeksiyonları
  • Cilt kanserleri
  • Tıbbi durumlar

 

Doğum lekeleri, insanların doğduğunda sahip oldukları renk değişikliği lekeleridir. Bazı doğum lekesi türleri zamanla kaybolur, bazıları ise kalıcı olabilir.

Doğum lekeleri vasküler veya pigmentlidir. Vasküler doğum lekeleri kırmızıdır ve ciltteki anormal kan damarlarından kaynaklanır. Pigmentli doğum lekeleri genellikle beyaz, kahverengi, mavi veya gridir. Derideki melaninle ilgili bir problemden kaynaklanırlar.

 

 

Deri Pigmentasyon Bozuklukları

 

Bir kişinin daha açık veya daha koyu cilt lekeleri varsa, bu bir cilt pigmentasyon bozukluğu anlamına gelebilir. Deri pigmentasyon bozukluğunun tipi:

 

Melazma: Bu genellikle yüz cildini etkileyen ve kahverengi lekelere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Kadınları erkeklerden daha sık etkiler. Melazmanın tetikleyicileri güneşe maruz kalma ve hormonal değişiklikleri içerebilir.

 

Vitiligo: Bu hastalık vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Melanositler olarak bilinen melanin üreten hücrelerin düzgün çalışmamasına neden olur ve bu da daha açık ten lekeleri oluşturur. Bazen kişinin saç rengini de değiştirir. 

 

İnflamatuar sonrası hiperpigmentasyon veya hipopigmentasyon: Bu, kabarma veya yanma gibi cilt travmasını takiben cilt pigmentinde geçici bir artış veya azalmadır.

 

Albinizm: Albinizm olan insanlar yeterince melanin üretmezler. Bu ciltte, saçta veya gözlerde az miktarda pigmente veya hiç pigmente yol açmaz. Albinizm genetik bir hastalıktır, yani bir kişi hatalı bir geni ebeveynlerinden birinden veya ikisinden miras alır.

 

Deri Döküntüleri

 

Bazı cilt döküntüleri de renksiz cilt lekelerine neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

 

Rosacea: Bu, kırmızı ciltte ya da irinle dolu lezyonlarda yamalar oluşmasına neden olabilecek kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle aln, yanaklar ve burnu etkiler.

Sedef hastalığı: Bu, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen gümüş kırmızısı, huysuz, lapa lapa cilt lekelerine neden olan bir cilt durumudur. 

Kontakt dermatit: Bu kızarıklık cilt tahriş edici veya alerjene tepki gösterdiğinde meydana gelir.

Egzama: Atopik dermatit olarak da bilinen bu durum, aynı zamanda kaşıntılı, kuru ve çatlak olan kırmızı cilt lekelerine neden olabilir. Bu yamalar bazen sızıp bir kabuk oluşturabilir. 

 

Tedavi

 

Derinin renginin değişmediği alan kaybolmazsa kişi doktora görünmelidir. Bir kişinin altında bir sağlık sorunu varsa, doktor bu durum için en iyi tedavi yöntemini önerecektir. Altta yatan durumu tedavi etmek, sıklıkla ilişkili cilt problemlerini çözer. Altta yatan neden cilt kanseri ise, kişinin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi hayati önem taşır.

Doğum lekeleri ve cilt pigmentasyon bozuklukları genellikle tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı insanlar kozmetik nedenlerden dolayı tedavi görmek isteyebilirler.

 

Tedavi seçenekleri lazer tedavisi, kimyasal kabukları ve topikal kremleri içerir. Limon suyu veya hint yağı, cilt lekelerinin görünümünü azaltmaya da yardımcı olabilir. 

 

Önleme

 

Cilt lekelerinin tüm nedenlerini önlemek mümkün değildir. Ancak güneşten korunma, melazma, güneş yanığı ve cilt kanseri riskini azaltabilir.

 

  • Güneş koruyucu kullanmak
  • Öğlen güneşi dışında kalmak
  • Bol giysilerle örtmek

 

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Aqua Peel 2.0 ile Cilt Temizleme

Aqua Peel 2.0 ile Cilt Temizleme

Aqua Peel 2.0 ile Cilt Temizleme (Derinlemesine Temizleme) Tek seferde temizleme, peeling, ekstraksiyon, hidrasyon ve antioksidan sağlar. 

Devamını Oku
Plasmage ile Göz Kapağı Estetiği

Plasmage ile Göz Kapağı Estetiği

Plasmage uygulamasının en önemli özelliği, maddenin 4. hali olan Plasma enerjisinden yararlanılarak cilde herhangi bir temas sağlamadan hızlı bir şekilde cildin yenilemesini sağlamasıdır. 

Devamını Oku
Plasmage Tedavisi

Plasmage Tedavisi

Plasmage birçok estetik cerrahi işleme alternatif olarak geliştirilen CE belgeli bir uygulmadır.  Plasmage tedavisinin en önemli özelliği maddenin 4. halini kullanmasıdır. Plasmage, uygulamanın 

Devamını Oku
Kriyoterapi

Kriyoterapi

Mısırlılar ve Hipokrat zamanından beri uygulanan bir tedavi biçimidir. Dondurma, kar ya da soğuk tedavisi olarak da bilinir. Uygulanan bölgede hastalıklı dokuları yok etmek için doku harabiyetine neden olarak etkisini gösterir.

Devamını Oku
Anti-Ageing Uygulamaları

Anti-Ageing Uygulamaları

Yaşlanma karşıtı tıp, yaşlanmanın biyolojik sürecine müdahale ederek ve böylece sağlıklı bir yaşamın uzamasına katkıda bulunarak, yaşlanmaya bağlı arteriyoskleroz ve kanser de dahil olmak üzere diğer yaşlanma ile ilgili hastalıkların gelişme şansını azaltmayı amaçlayan tıp dalıdır.

Devamını Oku
Dolgu Uygulamaları

Dolgu Uygulamaları

Tıbbi bir ilaç olan dolgu ile kırışmış ve hacmini kaybetmiş bölgelerin formunu kazanması sağlanır. Deri altına ince iğneyle enjekte edilen dolgunun içeriğinde, deri altı hücreler ve kolajen üretimi için gerekli elementler vardır. İşlem yapıldıktan sonra anında bölgeye hacim kazandırır ve o bölgeyi ön plana çıkarır.

Devamını Oku
Örümcek Ağı ve İp Uygulamaları

Örümcek Ağı ve İp Uygulamaları

Yüz germe prosedüründe uygulanan örümcek ağı uygulamasında cildin altına yerleştirilecek iplere 'Örümcek Ağı Estetiği' denir. Bir yandan derinin altına yerleştirilen bu ipler, alttaki dokuları oluştururken, cilt gençleştirme ve rejenerasyon sürecini uyararak kolajene başlarlar.  

Devamını Oku
Pediatrik Dermatoloji (Çocuk Deri Hastalıkları)

Pediatrik Dermatoloji (Çocuk Deri Hastalıkları)

Çocuklar sadece küçük yetişkinler değildir. Onları neyin rahatsız ettiğini her zaman söyleyemezler. Tıbbi muayene sırasında her zaman tıbbi soruları cevaplayamaz veya yardımcı olamazlar. Pediatrik dermatologlar, çocuklar için tasarlanmış tıbbi ekipmanı kullanarak çocuk dostu ofislerde çocukları rahatlatacak şekilde nasıl muayene edileceğini ve tedavi edileceğini bilirler.

Devamını Oku
Deri Kanserleri

Deri Kanserleri

Deri döküntüleri yaygın bir durumdur. Genellikle ısıya, ilaca tepki, zehirli sarmaşık gibi bir bitki veya temas ettiğiniz yeni bir deterjan gibi zararsız görünen bir şeyden kaynaklanırlar.

Devamını Oku
Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker (kurdeşen), ciltte belirli alerjenlere karşı vücudun reaksiyonun bir sonucu olarak aniden görünür. Kurdeşen ani olarak ortaya çıkan kısa sürede kaybolabilen deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ataklarıyla karakterize sık rastlanılan bir deri hastalığıdır.

Devamını Oku
Uçuk

Uçuk

Uçuk, Herpes simpleks virüsünün neden olduğu, aynı zamanda HSV olarak da bilinir, neden olan bir enfeksiyondur. Herpes, vücudun çeşitli bölgelerinde, en yaygın olarak cinsel organlarda veya ağızda ortaya çıkabilir.

Devamını Oku
Altın İğne

Altın İğne

Altın İğne; mikro iğneleme tedavisi veya kollajen indüksiyon tedavisi olarak da geçmektedir. Cerrahi olmayan bu prosedürdür, mikro iğneleme cihazının kullanımını içerir. Silikon, cam, metal ve polimer gibi çok çeşitli malzemelerden üretilmiş çeşitli çap ve uzunluktaki ince mikro iğneleri içerir. 

Devamını Oku
Fue Yöntemi ile Saç Ekimi

Fue Yöntemi ile Saç Ekimi

Son saç ekimi tekniği olan Folliculer Unit Ekstraksiyonu (FUE), hem saçı alırken hem de alınan saçı ekerken doğal sonuçlar elde etmemizi sağlayan bir saç ekimi tekniğidir.

Devamını Oku
Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, üst katmanları çıkarmak için cilde kimyasal bir çözeltinin uygulandığı bir cilt yenileme yöntemidir. Kimyasal bir kabuğun ardından tekrar büyüyen cilt daha pürüzsüz ve daha genç görünümlüdür.

Devamını Oku
Mantar Enfeksiyonları

Mantar Enfeksiyonları

Cildiniz üzerinde kırmızı, kaşıntılı lekelerle karşılaşıyorsanız, mantar enfeksiyonu olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Cildinizde dairelere, halkalara benzeyen kırmızı renkli lekeler var ise mantar enfeksiyonu olasıdır.

Devamını Oku
Rosacea (Gül Hastalığı)

Rosacea (Gül Hastalığı)

Rosacea yüzünüzde kızarıklığa ve görünür kan damarlarına neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca küçük, kırmızı, irin dolgulu yumrular da üretebilir. Bu belirti ve semptomlar haftalar veya aylarca sürebilir.

Devamını Oku
Mezoterapi

Mezoterapi

Mezoterapi, cildi gençleştirmek ve sıkılaştırmak için vitamin, enzim, hormon ve bitki özleri enjeksiyonu kullanan bir tekniktir.  

Devamını Oku
Tırnak Hastalıkları

Tırnak Hastalıkları

Sağlıklı tırnaklar pürüzsüz görünür ve tutarlı renklendirir. Yaşlandıkça dikey sırtlar gelişebilir veya tırnaklarınız biraz daha kırılgan olabilir. Lekeler, renk değişikliği ve tırnak ayrılması gibi anormallikler parmak ve ellerin yaralanmalarından, viral siğiller (periungual siğiller), enfeksiyonlardan (onikomikoz) ve kemoterapi için kullanılanlar gibi bazı ilaçlardan kaynaklanabilir.

Devamını Oku
Cilt Kanseri

Cilt Kanseri

Cilt kanseri (cilt hücrelerinin anormal büyümesi) çoğunlukla güneşe maruz kalan cilt üzerinde gelişir. Ancak bu yaygın kanser türü, cildinizin normalde güneş ışığına maruz kalmayan alanlarda da ortaya çıkabilir.

Devamını Oku
Zona (Herpes Zoster)

Zona (Herpes Zoster)

Zona ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Zona vücudunuzda herhangi bir yerde görünse de, çoğu zaman gövdenin sol veya sağ tarafına sarılmış tek bir kabarcık şeridi olarak görünür.

Devamını Oku
Gençlik (H100) Aşısı

Gençlik (H100) Aşısı

Deri, nemini kaybettiğinde derilerdeki nemi artıran bu gençlik aşısı, sarkma, deformasyon ve kırışıklıkları olan ciltlerin gençleşmesinde ve tedavisinde kullanılır.  

Devamını Oku
Siğiller

Siğiller

İnsan papilloma virüsü (HPV) nedeniyle cildinizde siğiller oluşur. Siğillere neden olan virüsün 100'den fazla HPV türü vardır. Neredeyse tüm HPV tipleri, ellerinizde veya ayaklarınızda görünen nispeten zararsız siğile neden olur.

Devamını Oku
Akne

Akne

Akne, yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkandığında meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Bu ölü cilt hücreleri genellikle beyaz noktalara, siyah noktalara veya sivilcelere neden olur ve genellikle yüz, alın, göğüs, sırt ve omuzlarda görülür.

Devamını Oku
Ultherapy (Ameliyatsız Yüz Germe)

Ultherapy (Ameliyatsız Yüz Germe)

Ultherapy, cerrahi olmayan bir yüz germe yöntemidir. Cildin sarkması, yüz, boyun ve göğüsteki kırışıklıklar ve kaş bölgesinin sarkması gibi yaşlanma belirtilerine karşı kullanılır. 

Devamını Oku
Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo, lekelerde cilt renginin kaybına neden olan bir hastalıktır. Vücudunuzun herhangi bir yerindeki cildi etkileyebilir.

Devamını Oku
Cilt Lekelenmeleri

Cilt Lekelenmeleri

Cilt lekeleri sık görülür ve doğum lekeleri, pigmentasyon bozuklukları, döküntüler ve enfeksiyonlar gibi birçok farklı nedeni vardır. Bazı nedenler zararsızdır, ancak diğerleri tıbbi yardım gerektirecektir.

Devamını Oku
Saç Bozuklukları

Saç Bozuklukları

Saç hayatımızda önemli bir rol oynar. Saçlarımız bizi sıcak tutar ve kafatasımız için bir yastık işlevi görür. Saç görünümü aynı zamanda kimliğimizi ve kişisel imajımızı şekillendirebilir ve bu da saç dökülmesini rahatsız edici hale getirir.

Devamını Oku
Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon istenmeyen tüyleri gidermek için konsantre ışık demeti (lazer) kullanan tıbbi bir işlemdir. Lazer epilasyon sırasında, bir lazer tüylerdeki pigment (melanin) tarafından emilen bir ışık yayar. 

Devamını Oku
Psoriasis (Sedef Hastalığı)

Psoriasis (Sedef Hastalığı)

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü hızlandıran yaygın bir cilt hastalığıdır. Cilt yüzeyinde hücrelerin hızla birikmesine neden olur. Ekstra cilt hücreleri, kaşıntılı ve bazen ağrılı olan pullar ve kırmızı lekeler oluşturur.

Devamını Oku
Dermatit ve Egzama

Dermatit ve Egzama

Dermatit ve egzama , “cildin iltihaplanması” ile ilgili genel terimlerdir. Her ikisi de kırmızı, kuru cilt yamaları ve döküntülerden oluşan bir dizi cilt durumunu tanımlamak için kullanılır.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP