Cilt Kanseri

 

Cilt kanseri (cilt hücrelerinin anormal büyümesi) çoğunlukla güneşe maruz kalan cilt üzerinde gelişir. Ancak bu yaygın kanser türü, cildinizin normalde güneş ışığına maruz kalmayan alanlarda da ortaya çıkabilir.

Ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmayı sınırlandırarak veya önleyerek cilt kanseri riskinizi azaltabilirsiniz. Cildinizi şüpheli değişiklikler için kontrol etmek cilt kanserini en erken aşamalarında tespit etmeye yardımcı olabilir. Cilt kanserinin erken tespiti, başarılı cilt kanseri tedavisi için size en büyük şansı verir.

 

Üç ana cilt kanseri türü vardır; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom.

 

Deri kanseri, öncelikle kafa derisi, yüz, dudaklar, kulaklar, boyun, göğüs, kollar ve eller de dahil olmak üzere güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde gelişir. Fakat aynı zamanda günün ışığını nadiren gören bölgelerde - avuçlarınız, tırnaklarınızın veya ayak tırnaklarınızın altındaki ve genital bölgenizde oluşabilir.

Cilt kanseri, daha koyu tenli olanlar dahil olmak üzere tüm cilt tonlarındaki insanları etkiler. Melanom koyu ten rengi olan insanlarda meydana geldiğinde, ellerin avuç içi ve ayak tabanı gibi normalde güneşe maruz kalmayan bölgelerde ortaya çıkması daha olasıdır.

 

 

Bazal Hücreli Karsinom Belirti ve Semptomları

 

Bazal hücreli karsinom genellikle vücudunuzda, boynunuz veya yüzünüz gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür.

 

Bazal hücreli karsinom şöyle görünebilir:

 

  • İnci veya mumsu bir yumru
  • Düz, ten rengi veya kahverengi skar benzeri lezyon
  • İyileşen ve geri dönen bir kanama 

Skuamöz Hücreli Karsinom Belirti ve Semptomları

 

Çoğu zaman, skuamöz hücreli karsinom, yüzünüz, kulaklarınız ve elleriniz gibi vücudunuzun güneşe maruz kalan bölgelerinde görülür. Daha koyu tenli kişilerin, sıklıkla güneşe maruz kalmayan alanlarda skuamöz hücreli karsinom gelişimi olasılığı daha yüksektir.

 

Skuamöz hücreli karsinom şöyle görünebilir:

 

  • Sağlam, kırmızı bir nodül
  • Pullu, kabuklu bir yüzeye sahip düz bir lezyon

 

Melanom Belirti ve Semptomları

 

Melanom vücudunuzun herhangi bir yerinde, aksi takdirde normal ciltte veya kanserli hale gelen mevcut bir köstebekte gelişebilir. Melanom en sık etkilenen erkeklerin yüzünde veya gövdesinde görülür. Kadınlarda bu tür kanser en sık alt bacaklarda gelişir. Hem erkek hem de kadınlarda, güneşe maruz kalmayan ciltte melanom oluşabilir.

Melanom, herhangi bir cilt tonunda insanları etkileyebilir. Koyu ten rengine sahip kişilerde melanom avuç içi veya taban üzerinde veya tırnak veya ayak tırnaklarının altında meydana gelme eğilimindedir.

 

Melanom belirtileri şunlardır:

 

  • Koyu benekler ile büyük kahverengimsi bir nokta
  • Renk, boyut veya his değiştiren
  • Düzensiz kenarlıklı ve kırmızı, pembe, beyaz, mavi veya mavi-siyah görünen kısımları olan küçük bir lezyon
  • Kaşıntılı veya yanan ağrılı bir lezyon

Önleme

Çoğu cilt kanseri önlenebilirdir;

 

  • Gün ortasında güneşten kaçının.
  • Yıl boyunca UV radyasyonunu emersiniz ve bulutlar zararlı ışınlara karşı çok az koruma sağlar. Güneşten en güçlü şekilde kaçınmak, ciltte hasara neden olan güneş yanıklarından ve güneş yanıklarından kaçınmanıza ve cilt kanseri gelişme riskinizi artırmanıza yardımcı olur. Zamanla biriken güneşe maruz kalma, cilt kanserine de neden olabilir.
  • Yıl boyunca güneş koruyucu kullanın. Güneşten koruyucular, zararlı UV radyasyonlarını, özellikle de melanomayı oluşturabilecek radyasyonları filtrelemez. Ancak, genel bir güneş koruma programında önemli bir rol oynamaktadır.
  • Güneşten koruyucuyu cömertçe uygulayın ve iki saatte bir uygulayın. Dudaklarınız, kulaklarınızın uçları ve ellerinizin ve boynunuzun sırt kısımları dahil tüm cildinize bol miktarda güneş kremi sürün.
  • Koruyucu kıyafet giyin. Güneşten koruyucular UV ışınlarına karşı tam koruma sağlamaz. Öyleyse cildinizi kollarınızı ve bacaklarınızı örten koyu renkli, sıkı dokunmuş kıyafetler ve beyzbol şapkası veya vizörden daha fazla koruma sağlayan geniş kenarlı bir şapka ile örtün.
  • Bronzlaşma yataklarından kaçının. Bronzlaşma yataklarında kullanılan ışıklar UV ışınları yayar ve cilt kanseri riskinizi artırabilir.
  • Güneşe duyarlı ilaçların farkında olun. Bazı yaygın reçeteli ilaçlar ve antibiyotikler dahil reçetesiz ilaçlar cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebilir.
  • Aynaların yardımıyla yüzünüzü, boynunuzu, kulaklarınızı ve saç derinizi kontrol edin. Göğsünüzü, kolların ve ellerin üst kısımlarını ve alt kısımlarını inceleyin. Bacaklarınızın önünü ve arkasını ve ayak tabanları ve ayak parmaklarınız arasındaki boşlukları da içeren ayaklarınızı inceleyin. 

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Aqua Peel 2.0 ile Cilt Temizleme

Aqua Peel 2.0 ile Cilt Temizleme

Aqua Peel 2.0 ile Cilt Temizleme (Derinlemesine Temizleme) Tek seferde temizleme, peeling, ekstraksiyon, hidrasyon ve antioksidan sağlar. 

Devamını Oku
Plasmage ile Göz Kapağı Estetiği

Plasmage ile Göz Kapağı Estetiği

Plasmage uygulamasının en önemli özelliği, maddenin 4. hali olan Plasma enerjisinden yararlanılarak cilde herhangi bir temas sağlamadan hızlı bir şekilde cildin yenilemesini sağlamasıdır. 

Devamını Oku
Plasmage Tedavisi

Plasmage Tedavisi

Plasmage birçok estetik cerrahi işleme alternatif olarak geliştirilen CE belgeli bir uygulmadır.  Plasmage tedavisinin en önemli özelliği maddenin 4. halini kullanmasıdır. Plasmage, uygulamanın 

Devamını Oku
Kriyoterapi

Kriyoterapi

Mısırlılar ve Hipokrat zamanından beri uygulanan bir tedavi biçimidir. Dondurma, kar ya da soğuk tedavisi olarak da bilinir. Uygulanan bölgede hastalıklı dokuları yok etmek için doku harabiyetine neden olarak etkisini gösterir.

Devamını Oku
Anti-Ageing Uygulamaları

Anti-Ageing Uygulamaları

Yaşlanma karşıtı tıp, yaşlanmanın biyolojik sürecine müdahale ederek ve böylece sağlıklı bir yaşamın uzamasına katkıda bulunarak, yaşlanmaya bağlı arteriyoskleroz ve kanser de dahil olmak üzere diğer yaşlanma ile ilgili hastalıkların gelişme şansını azaltmayı amaçlayan tıp dalıdır.

Devamını Oku
Dolgu Uygulamaları

Dolgu Uygulamaları

Tıbbi bir ilaç olan dolgu ile kırışmış ve hacmini kaybetmiş bölgelerin formunu kazanması sağlanır. Deri altına ince iğneyle enjekte edilen dolgunun içeriğinde, deri altı hücreler ve kolajen üretimi için gerekli elementler vardır. İşlem yapıldıktan sonra anında bölgeye hacim kazandırır ve o bölgeyi ön plana çıkarır.

Devamını Oku
Örümcek Ağı ve İp Uygulamaları

Örümcek Ağı ve İp Uygulamaları

Yüz germe prosedüründe uygulanan örümcek ağı uygulamasında cildin altına yerleştirilecek iplere 'Örümcek Ağı Estetiği' denir. Bir yandan derinin altına yerleştirilen bu ipler, alttaki dokuları oluştururken, cilt gençleştirme ve rejenerasyon sürecini uyararak kolajene başlarlar.  

Devamını Oku
Pediatrik Dermatoloji (Çocuk Deri Hastalıkları)

Pediatrik Dermatoloji (Çocuk Deri Hastalıkları)

Çocuklar sadece küçük yetişkinler değildir. Onları neyin rahatsız ettiğini her zaman söyleyemezler. Tıbbi muayene sırasında her zaman tıbbi soruları cevaplayamaz veya yardımcı olamazlar. Pediatrik dermatologlar, çocuklar için tasarlanmış tıbbi ekipmanı kullanarak çocuk dostu ofislerde çocukları rahatlatacak şekilde nasıl muayene edileceğini ve tedavi edileceğini bilirler.

Devamını Oku
Deri Kanserleri

Deri Kanserleri

Deri döküntüleri yaygın bir durumdur. Genellikle ısıya, ilaca tepki, zehirli sarmaşık gibi bir bitki veya temas ettiğiniz yeni bir deterjan gibi zararsız görünen bir şeyden kaynaklanırlar.

Devamını Oku
Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker (kurdeşen), ciltte belirli alerjenlere karşı vücudun reaksiyonun bir sonucu olarak aniden görünür. Kurdeşen ani olarak ortaya çıkan kısa sürede kaybolabilen deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ataklarıyla karakterize sık rastlanılan bir deri hastalığıdır.

Devamını Oku
Uçuk

Uçuk

Uçuk, Herpes simpleks virüsünün neden olduğu, aynı zamanda HSV olarak da bilinir, neden olan bir enfeksiyondur. Herpes, vücudun çeşitli bölgelerinde, en yaygın olarak cinsel organlarda veya ağızda ortaya çıkabilir.

Devamını Oku
Altın İğne

Altın İğne

Altın İğne; mikro iğneleme tedavisi veya kollajen indüksiyon tedavisi olarak da geçmektedir. Cerrahi olmayan bu prosedürdür, mikro iğneleme cihazının kullanımını içerir. Silikon, cam, metal ve polimer gibi çok çeşitli malzemelerden üretilmiş çeşitli çap ve uzunluktaki ince mikro iğneleri içerir. 

Devamını Oku
Fue Yöntemi ile Saç Ekimi

Fue Yöntemi ile Saç Ekimi

Son saç ekimi tekniği olan Folliculer Unit Ekstraksiyonu (FUE), hem saçı alırken hem de alınan saçı ekerken doğal sonuçlar elde etmemizi sağlayan bir saç ekimi tekniğidir.

Devamını Oku
Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, üst katmanları çıkarmak için cilde kimyasal bir çözeltinin uygulandığı bir cilt yenileme yöntemidir. Kimyasal bir kabuğun ardından tekrar büyüyen cilt daha pürüzsüz ve daha genç görünümlüdür.

Devamını Oku
Mantar Enfeksiyonları

Mantar Enfeksiyonları

Cildiniz üzerinde kırmızı, kaşıntılı lekelerle karşılaşıyorsanız, mantar enfeksiyonu olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Cildinizde dairelere, halkalara benzeyen kırmızı renkli lekeler var ise mantar enfeksiyonu olasıdır.

Devamını Oku
Rosacea (Gül Hastalığı)

Rosacea (Gül Hastalığı)

Rosacea yüzünüzde kızarıklığa ve görünür kan damarlarına neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca küçük, kırmızı, irin dolgulu yumrular da üretebilir. Bu belirti ve semptomlar haftalar veya aylarca sürebilir.

Devamını Oku
Mezoterapi

Mezoterapi

Mezoterapi, cildi gençleştirmek ve sıkılaştırmak için vitamin, enzim, hormon ve bitki özleri enjeksiyonu kullanan bir tekniktir.  

Devamını Oku
Tırnak Hastalıkları

Tırnak Hastalıkları

Sağlıklı tırnaklar pürüzsüz görünür ve tutarlı renklendirir. Yaşlandıkça dikey sırtlar gelişebilir veya tırnaklarınız biraz daha kırılgan olabilir. Lekeler, renk değişikliği ve tırnak ayrılması gibi anormallikler parmak ve ellerin yaralanmalarından, viral siğiller (periungual siğiller), enfeksiyonlardan (onikomikoz) ve kemoterapi için kullanılanlar gibi bazı ilaçlardan kaynaklanabilir.

Devamını Oku
Cilt Kanseri

Cilt Kanseri

Cilt kanseri (cilt hücrelerinin anormal büyümesi) çoğunlukla güneşe maruz kalan cilt üzerinde gelişir. Ancak bu yaygın kanser türü, cildinizin normalde güneş ışığına maruz kalmayan alanlarda da ortaya çıkabilir.

Devamını Oku
Zona (Herpes Zoster)

Zona (Herpes Zoster)

Zona ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Zona vücudunuzda herhangi bir yerde görünse de, çoğu zaman gövdenin sol veya sağ tarafına sarılmış tek bir kabarcık şeridi olarak görünür.

Devamını Oku
Gençlik (H100) Aşısı

Gençlik (H100) Aşısı

Deri, nemini kaybettiğinde derilerdeki nemi artıran bu gençlik aşısı, sarkma, deformasyon ve kırışıklıkları olan ciltlerin gençleşmesinde ve tedavisinde kullanılır.  

Devamını Oku
Siğiller

Siğiller

İnsan papilloma virüsü (HPV) nedeniyle cildinizde siğiller oluşur. Siğillere neden olan virüsün 100'den fazla HPV türü vardır. Neredeyse tüm HPV tipleri, ellerinizde veya ayaklarınızda görünen nispeten zararsız siğile neden olur.

Devamını Oku
Akne

Akne

Akne, yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkandığında meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Bu ölü cilt hücreleri genellikle beyaz noktalara, siyah noktalara veya sivilcelere neden olur ve genellikle yüz, alın, göğüs, sırt ve omuzlarda görülür.

Devamını Oku
Ultherapy (Ameliyatsız Yüz Germe)

Ultherapy (Ameliyatsız Yüz Germe)

Ultherapy, cerrahi olmayan bir yüz germe yöntemidir. Cildin sarkması, yüz, boyun ve göğüsteki kırışıklıklar ve kaş bölgesinin sarkması gibi yaşlanma belirtilerine karşı kullanılır. 

Devamını Oku
Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo, lekelerde cilt renginin kaybına neden olan bir hastalıktır. Vücudunuzun herhangi bir yerindeki cildi etkileyebilir.

Devamını Oku
Cilt Lekelenmeleri

Cilt Lekelenmeleri

Cilt lekeleri sık görülür ve doğum lekeleri, pigmentasyon bozuklukları, döküntüler ve enfeksiyonlar gibi birçok farklı nedeni vardır. Bazı nedenler zararsızdır, ancak diğerleri tıbbi yardım gerektirecektir.

Devamını Oku
Saç Bozuklukları

Saç Bozuklukları

Saç hayatımızda önemli bir rol oynar. Saçlarımız bizi sıcak tutar ve kafatasımız için bir yastık işlevi görür. Saç görünümü aynı zamanda kimliğimizi ve kişisel imajımızı şekillendirebilir ve bu da saç dökülmesini rahatsız edici hale getirir.

Devamını Oku
Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon istenmeyen tüyleri gidermek için konsantre ışık demeti (lazer) kullanan tıbbi bir işlemdir. Lazer epilasyon sırasında, bir lazer tüylerdeki pigment (melanin) tarafından emilen bir ışık yayar. 

Devamını Oku
Psoriasis (Sedef Hastalığı)

Psoriasis (Sedef Hastalığı)

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü hızlandıran yaygın bir cilt hastalığıdır. Cilt yüzeyinde hücrelerin hızla birikmesine neden olur. Ekstra cilt hücreleri, kaşıntılı ve bazen ağrılı olan pullar ve kırmızı lekeler oluşturur.

Devamını Oku
Dermatit ve Egzama

Dermatit ve Egzama

Dermatit ve egzama , “cildin iltihaplanması” ile ilgili genel terimlerdir. Her ikisi de kırmızı, kuru cilt yamaları ve döküntülerden oluşan bir dizi cilt durumunu tanımlamak için kullanılır.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP