Sinüzit Nedir?

Sinüzit Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kış yaklaştığında en sık şikayet edilen hastalıklardan biri olan sinüzit, birçok insanın ortak şikayeti. Sinüzit tedavisi, sinüzit ilacı, sinüzite ne iyi gelir gibi bir çok soru aklımızda dönerken, haliyle bu sorunumuza bir çözüm arıyoruz. Dilerseniz öncelikle özellikle kış aylarında bizi oldukça zorlayan bu hastalığı açıklamaya “sinüzit nedir?” sorusunu cevaplayarak başlayalım. 

Sinüzit Nedir?

Burnumuzun etrafındaki kemiklerin arasında hava boşlukları yer almaktadır. Bu hava boşluklarına sinüs denir ve zaman zaman bu boşluklar iltihaplı bir sıvı ile dolar ve bunun sonucunda sinüzit ortaya çıkar. En basit tanımıyla sinüslerde oluşan mukoza iltihabıdır. Vücut tarafından üretilen mukus buruna boşaltılamadığında mukus içinde bakteriler çoğalır ve sinüzit belirtileri baş gösterir. Sinüzit kendisini; akut sinüzit, kronik sünüzit, subakut sinüzit, tekrarlayan akut sinüzit ve kronik sinüzitin akut alevlenmesi şeklinde derecelerde gösterebilir. 

Sinüzite neden olan etmenler ise kısaca; sinüslerin tıkanması, mukusun kıvamının ve içeriğinin değişmesi ve mukusu sinüsler içinde ostiumlara taşıyan sistemin bozulmasıdır. Bu etmenlerden biri veya birkaçı kişide görüldüğünde sinüzit teşhisi konabilmektedir. 

Sinüzitin Nedenleri 

Sinüzit pek çok insanda görülmektedir. Aslında sinüzit nedenleri pek çok etmene bağlıdır ancak en sık görülen karşılaşılan neden viral üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Sinüs boşalma kanalları nazal mukozanın viral enfeksiyona bağlı oluşturduğu ödemle tıkanır ve üretilen mukus koyu kıvamlı olduğu için sinüsler içerisinde yaşanan salgı birikimi ile bozulmaya neden olur. Bakteriyel bir çoğalma ile de sinüzit baş gösterir. 

Sıklıkla karşılaşılan diğer nedenler ise şu şekildedir: 

  • Alerjiye bağlı olarak görülür ve sinüs ostiumlarını tıkayan mukoza ödemi sebebiyle oluşur.
  • Burun yapısından oluşan deviasyonlar ve eğrilikler sinüzite neden olur. 
  • Burun etinin sinüs boşalma kanallarını tıkamasıyla oluşur. 
  • Büyüyen geniz etleri tarafından yaşanan tıkanmayla oluşur (özellikle çocuklarda)
  • Koşullara bağlı oluşan basınç değişikliklerinin ostiumları tıkamasıyla oluşur. 

Sinüzit Belirtileri 

Sinüzitin kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir ve özellikle kronikleştiğinde yaşam kalitesini ciddi seviyelerde düşürür. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Yoğun bir ağrıya sebep olduğu için belirgin belirtileri vardır. 

  • Yaşanan yoğun burun tıkanıklığı
  • Alın bölgesinde hissedilen ağrı
  • Baş ağrısı 
  • Uyku bozuklukları (yeterli nefes alınamadığı için uyuyamama)
  • Burun tıkanıklığı nedeniyle horlama
  • Gün içinde hissedilen halsizlik ve yorgunluk  

Sinüzit Tedavisi 

Sinüzit aşamalarına göre tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Yoğunluğuna göre tedavi şekli değişiklik gösterir. Muayene sonrasında kişiye akut sinüzit teşhisi konduysa eğer, ilaç tedavisi önerilebilir  ve/veya kendiliğinden geçebilir. Akut sinüzit rahatsızlığı bir insanda 4 hafta kadar sürebilir.  

Hastaya kronik sinüzit teşhisi konulduysa, antibiyotik tedavisi önerilir. Ancak eğer hasta antibiyotik tedavisine yanıt vermiyorsa, bu durumlarda sinüzit ameliyatı gündeme gelir. Endoskopik sinüs cerrahisi ile kişinin sinüs kanalları, kanalları tıkayan polip ve anatomik bozuklukların düzeltilmesi yöntemiyle açılır. Hastanın iyi bir şekilde incelenmesi ve uzman doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. 

Sinüzit Vertigoya Neden Olur Mu?

Evet, sinüzit baş dönmesi (vertigo) belirtilerine neden olabilir. Sinüzit, burun içindeki sinüslerin enfeksiyonu, tıkanması veya çevre dokuları tarafından baskılanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, burun içindeki basınç değişikliklerine neden olabilir ve bu da baş dönmesi gibi belirtilere sebep olabilir. Ayrıca, sinüzit nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı, kulak içindeki basınç değişikliklerine neden olabilir ve bu da baş dönmesi belirtilerine neden olabilir. Eğer sinüzit belirtileriniz varsa ve bunlar baş dönmesi gibi belirtiler içeriyorsa, bir doktora danışmanız önerilir.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP