Kramp Nasıl Geçer?

Kramp nasıl geçer? Kramp, ani ve istemsiz olarak kasların istenmeyen şekilde kasılmasıyla ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Genellikle bacaklarda, ayaklarda ve ellerde oluşur. Ancak vücudun diğer bölgelerinde de meydana gelir.

Kramp aniden ortaya çıktığında oldukça acı vericidir. Bu nedenle krampın nasıl geçtiğini bilmek çok önemlidir. Kası gevşetmek, masaj yapmak, ısıtma ya da  soğutma yöntemini kullanmak ani kramp durumunda etkili yöntemlerdendir.

Tekrar eden ve günlük konforu olumsuz etkileyen kramp için ise farklı tedaviler gerekebilir. Bu nedenle makalemizde, krampın nasıl geçebileceğine dair bazı genel yöntemlerden bahsedeceğiz. Evde uygulayabileceğiniz yöntemlerin yanı sıra tıbbi olarak nasıl yol izleyeceğinizi anlatacağız.

Kramp Neden Olur?

Krampın birkaç farklı nedeni olabilir. Vücut yeterli miktarda su alınmadığında, elektrolit dengesi bozulur. Bu durum kramp oluşmasına neden olur. Ayrıca potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitler, kasların normal fonksiyonu için önemlidir. Bu elektrolitlerin eksikliği ya da dengesizliği kramp oluşumuna yol açar.

Uzun süreli veya yoğun egzersiz sonrasında kaslar yorularak ayağa ve baldıra kramp girmesi olasıdır.  Bunun yanı sıra uzun süreli hareketsiz kalmadan sonra ani ve yoğun kas aktivitesi kramp riskini artırır. Kaslar ani ve hızlı hareketlerle uzatılırsa ya da kasılırsa, kramp oluşur. Hamilelikte kramp , hormonal değişiklikler ve artan kilo nedeniyle bacaklarda oluşur.  

Uzun süreli yanlış duruş ve postür, belirli kas gruplarının aşırı zorlanmasına ve krampa yol açar. Dolaşım bozuklukları, kaslara yeterince oksijen ve besin maddesi taşıyamadığında kramp oluşur. Diyabet, böbrek hastalıkları, tiroit problemleri gibi bazı sağlık durumları, kramp riskini artırır.

Krampa Ne İyi Gelir?

Kramp günlük yaşamımızı olumsuz etkileyen ve genellikle kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlıktır. Ancak krampın neden olduğu rahatsızlık hissini ve ağrıyı hafifletmek için aşağıdaki yöntemler işe yarar.

1. Kası Gevşetmek

Kramp anında etkilenen kası hafifçe esnetmeye çalışmak kasın normal pozisyonuna geri dönmesine yardımcı olur. Bu sayede kramp hızlıca geçer.

2. Masaj Yapmak

Kramp yaşanan bölgeye hafifçe masaj yapmak kan dolaşımını artırarak kasların gevşemesine yardımcı olur.

3. Sıcak veya Soğuk Uygulama

Kramp yaşanan bölgeye ılık bir kompres uygulamak ya da sıcak bir banyo almak, kasların rahatlamasına ve krampın hafiflemesine yardımcıdır. Bazı durumlarda soğuk kompres uygulamak da rahatlama sağlar.

4. Potasyum ve Magnezyum İçeren Besinler

Potasyum ve magnezyum kas sağlığı için önemli minerallerdir. Kramp şikayetlerini azaltmak için potasyum ve magnezyum açısından zengin besinler tüketmeye özen göstermek faydalıdır.  Muz, patates, ıspanak ve badem gibi besinler bu mineralleri içerir.

5.Kırmızı Biber

Kırmızı biber içerisindeki capsaicin bileşiği, ağrıyı hafifletmeye yardımcıdır. Kramp olan bölgeye capsaicin içeren kremler uygulanır.

6. Düzenli Egzersiz

Düzenli olarak egzersiz yapmak kasları güçlendirir ve esnekliği artırarak kramp riskini azaltır.

7. Zencefil Çayı

Özellikle mide krampına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız zencefil çayı en etkili bitkilerden biridir. Zencefil çayını ılık olarak tükettiğinizde mide krampının neden olduğu rahatsızlık hissi ortadan kalkar.

8. Bol Sıvı Tüketimi

Yeterli miktarda su içmek, kasların ve vücudun iyi çalışmasına yardımcı olur. Dehidrasyonu önlemek için günlük su tüketimine dikkat etmek önemlidir.

9. Rahatlatıcı Aktiviteler

Stres ve gerginlik, kas krampına neden olur. Yoga, meditasyon gibi rahatlatıcı aktivitelerle stresi azaltmak ve kramp riskini düşürmek mümkündür.

10. Lavanta

Lavanta, rahatlatıcı özelliği ile bilinir ve kas spazmlarının hafifletilmesine yardımcıdır. Lavanta yağı, etkilenen bölgeye masaj yapmak için kullanıldığı gibi lavanta çayının da tüketilmesi önerilir.

11. Ekinezya (Echinacea)

Ekinezya, anti-inflamatuar özellikleri ile bilinir ve kas ağrılarına karşı faydalı olabilir.

Kramp Nasıl Geçer?

Bazı zamanlarda sürekli kramp girmesi kramp girmesi rahatsız edicidir. Bu nedenle tıbbi yardım alınması gerekir. Doktor kramp yaşanan bölgeye fizik tedavi ya da kas gevşetici ilaçlar önerir. Kramp büyük oranda vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklandığından bu takviyeleri almanız gerekir.

Magnezyum ve Potasyum Takviyeleri

Kronik kramp yaşayanların, magnezyum ve potasyum takviyelerini kullanmak faydalıdır. Ancak bu takviyeleri kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerekir.

Evde Kramp İçin Ne Yapılır?

Krampın geçmesi için evde tedavi yöntemlerini denemeniz tavsiye edilir:

1. Etkilenen Kası Esnetmek

Kramp anında etkilenen kası nazikçe ve yavaşça esnetmeye çalışın. Bu, kasın normal pozisyonuna geri dönmesine ve krampın hafiflemesine yardımcı olabilir.

2. Isıtma veya Soğutma Uygulamak

Kramp yaşanan bölgeye ılık bir kompres uygulamak veya sıcak bir banyo almak, kasların rahatlamasına ve krampın hafiflemesine yardımcı olur. Bazı durumlarda soğuk kompres de rahatlama sağlar.

3. Bol Sıvı Tüketimi

Yeterli miktarda su içmek, kasların ve vücudun iyi çalışmasına yardımcı olur. Dehidrasyonu önlemek için günlük su tüketimine dikkat edin.

4. Rahat Bir Pozisyonda Dinlenmek

Kramp yaşadıktan sonra etkilenen bölgeyi zorlamaktan kaçınmak ve dinlenmek önemlidir. Rahat bir pozisyonda uzanmak ve oturmak, kasların iyileşmesine yardımcıdır. Özellikle ayağa kramp girmesi durumunda ayağınızı rahat bir pozisyonda dinlendirmeniz önemlidir.

5. Sıcak Duş veya Banyo

Etkilenen bölgeyi sıcak suyla duş almak veya sıcak bir banyo yapmak, kasların gevşemesine yardımcı olur.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP