Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir?

 

Tıptaki adı ile osteoporoz; kemik kütlesi ve kalitesinin bozulması sonucu kemik kırılganlığının artışı ile seyreden bir hastalıktır.

Kemikler 35 yaşından sonra içerdiği minerali (kalsiyum) kaybetmeye başlar. Oluşan kemik miktarı, kaybedilen kemik miktarından az olursa kemik kaybı ve kemik kırıkları oluşur. Kadınların menopozdan sonra bu hastalığa yakalanma sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Bunun nedeni menopoz sonrası östrojen hormonunun azalmasıdır. Ayrıca bazı hastalıkların seyrinde, yaşlı bireylerde ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Kemik erimesi en çok omurlar, kalça kemiği ve bileklerde görülür. Bunun sonucunda kişide boy kısalığı ya da bu bölgelerde hayati önem arz eden omurga, kalça kırıkları oluşabilir.

 

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Belirtileri Nelerdir?

 

  • Osteoporoz genellikle kırık oluşmadıkça sessiz seyreden bir hastalıktır.
  • Kemik kırılganlığının artışına bağlı omurga, kalça, el bileği kırıkları görülebilir.
  • Omurga kırıklarına bağlı sırt ağrısı, boy kısalması, omurgada şekil bozuklukları oluşabilir.
  • Osteoporoz seyrinde görülen kalça kırıkları hem yaşamı tehdit eder hem de bireyin yaşam kalitesini azaltabilir.

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Engellenebilir mi?

 

Osteoporoz oluşumunda genetik faktör ve çevresel faktörler etkilidir. Genetik faktörler değiştirilemez, ancak bazı çevresel bazı faktörler kontrol altına alınabilir.

Bireylerin çocukluk çağından itibaren düzenli egzersiz yapmaları, kalsiyumdan zengin beslenmeleri, güneş enerjisinden faydalanmaları hem kemik kütlesinin oluşumunda hem de korunmasında önemlidir. Aynı zamanda sigara, alkol, kahve tüketiminin azaltılması osteoporoz riskini azaltmada önemlidir.

Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nasıl Tedavi Edilir?

 

Osteoporoz tedavisinde kalsiyum ve D vitamini ile birlikte kemik yıkımını azaltan ve kemik yapımını arttıran bazı ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisine ek olarak yaşam tarzının düzenlenmesi, düzenli egzersiz yapılması, ve güneş enerjisinden faydalanılması önerilir.

Özellikle kemiklere küçük yüklenmeler oluşturan ve yer çekimine karşı uygulanan egzersizlerin kemik kitlesini artırdığı gösterilmiştir.

Osteoporoz teşhisi konan hastalarda kırık oluşmamışsa koruyucu tedaviye başlanmalıdır. Koruyucu tedavide ana çıkış noktası hastanın egzersiz yapmasını sağlamaktır. Tempolu yürüyüşler kemiğin mevcut kuvvetini korumasını sağlar. Aktivite ve hareket sayesinde kişinin kasları geliştikçe, kemiklere gelen zorlayıcı kuvvetler de azaltılmış olur ve dolayısıyla kırık riski azalır. Koruyucu ilaçlar ise osteoporoz döneminde görülen yıkımı azaltabilir ve dengeleyebilir.

Omurgasında kırıklar başlayan hastalarda cerrahi olarak kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içi doldurularak sağlamlaştırılır.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Böbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

Böbrekleriniz belinize doğru yerleştirilmiş bir çift organdır. Omurganızın her iki tarafında bir böbrek var. Kanınızı filtreler ve toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırırlar. Böbrekler mesanenize toksin gönderir, bu da vücudunuzun daha sonra idrara çıkma sırasında toksinleri giderir.  

Devamını Oku
Obezite Takip ve Tedavisi

Obezite Takip ve Tedavisi

Obeziteyi teşhis etmek için doktorunuz genellikle fiziksel bir muayene yapacak ve bazı testler önerecektir.Doktorunuz vücut kitle indeksinizi (BMI) kontrol edecektir. 30 veya daha yüksek bir BMI obezite olarak kabul edilir. 30'dan yüksek rakamlar sağlık riskinizi daha da artırır. Sizin BMI bunun genel sağlık risklerini ve ne tedaviler uygun olabilir belirlemesine yardımcı olabilir yılda bir kez en az kontrol edilmelidir.

Devamını Oku
Metabolik Hastalıklar

Metabolik Hastalıklar

Metabolik hastalık, normal metabolizmayı bozan hastalık veya bozukluklardan herhangi biri, yiyecekleri enerjiye dönüştürme sürecindeki seviyeyi takip eder. Çok sayıda birbirine bağlı metabolik duruma katılan binlerce enzim bu işlemi gerçekleştirir.   

Devamını Oku
Sedimentasyon Yüksekliği

Sedimentasyon Yüksekliği

Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), asemptomatik kişilerde nadiren hastalığa yönelik tek ipucudur. Oran arttığında, dikkatli bir öykü ve fizik muayene genellikle nedeni açıklar. ESR'de açıklanamayan bir artış genellikle geçicidir ve nadiren ciddi hastalıklara bağlıdır. Test en çok temporal arteriti teşhis etmede ve hastanın tedaviye yanıtını izlemede yararlıdır.

Devamını Oku
Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

İnsülin, pankreasın beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Bu hücreler, küçük kümeler halinde pankreas boyunca dağılır. Üretilen insülin kan dolaşımına salınır ve vücutta dolaşır. İnsülin, vücutta birçok etkisi olan temel bir hormondur. İnsülinin çoğu eylemi karbonhidratların (şekerler ve nişastalar), lipidlerin (yağların) ve proteinlerin metabolizmasına yöneliktir.

Devamını Oku
Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğerin, kendini birçok hastalıktan sonra yenileyebilecek dikkate değer bir kapasitesi vardır. Fakat bazı durumlarda, karaciğer geri dönülemez bir biçimde zarar görebilmektedir.

Devamını Oku
Kan Hastalıkları ve Diyabet

Kan Hastalıkları ve Diyabet

Hematoloji, anemi (kansızlık), kanamalar, lösemi (kan kanseri, akut ve kronik lösemi), multipl miyelom ile benzeri rahatsızlıklar başta olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Diyabet, pankreas artık insülin yapamadığında veya vücut ürettiği insülini iyi kullanamadığında ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Devamını Oku
Kemik Erimesi

Kemik Erimesi

Tıptaki adı ile osteoporoz; kemik kütlesi ve kalitesinin bozulması sonucu kemik kırılganlığının artışı ile seyreden bir hastalıktır.

Devamını Oku
Hipertansiyon

Hipertansiyon

Hipertansiyon (Yüksek tansiyon), kanın arter duvarlarına karşı uzun vadeli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kan basıncı hem kalbinizin pompaladığı kan miktarı hem de atardamarlarınızdaki kan akışına direnç miktarı ile belirlenir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve arterleriniz o kadar dar ise tansiyonunuz o kadar yüksek olur.

Devamını Oku
Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Gastrointestinal hastalıklar kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, hemoroitler, anal fissürler, perianal apseler, anal fistüller, perianal enfeksiyonlar, divertiküler hastalıklar, kolit, kolon polipleri ve kanser gibi koşulları içerir.

Devamını Oku
Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları

Tiroid hastalığı, tiroid bezinin fazla veya az çalışması nedeniyle semptomlara neden olabilen yaygın bir sorundur. Tiroid bezi vücut metabolizmasını koruyan tiroid hormonlarının üretilmesi için gerekli bir organdır.

Devamını Oku
Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar, vücudun birleştirici veya destekleyici yapılarını en yaygın olarak eklemleri, aynı zamanda bazen tendonları, bağları, kemikleri ve kasları etkileyen enflamasyonla karakterizedir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP