Kas Hastalıkları


Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen kas hastalıkları (miyopatiler), günlük yaşamın büyük oranda kısıtlayan ve hızla ilerleyen hastalıkların başında gelmektedir. Doğru ve erken teşhisin oldukça önemli olduğu kas hastalığında genetik etkenler büyük bir rol oynamaktadır. Genellikle ailesinde kas hastalığı bulunan kişilerde rastlanılan bu hastalık 2-3 kuşak ilerisinde de gözlemlenebilir. Kesin tedavisi bulunamayan kas hastalığı, fizyoterapi ve rehabilitasyon ile hastanın kaslarının kuvvetlendirilmesi ve düzeltilmesi sağlanmaktadır. Kas hastalığı doğuştan meydana gelebileceği gibi çocukluk, ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde de meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Hasta merdiven çıkarken, yürürken ve oturduktan sonra kalkarken güçlük çeker. Zamanla günlük hayatını büyük oranda kısıtlayan kas hastalığı, toplumda oldukça yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen zamanlarında kaslarda zaafa yol açarak kasların güçsüzleşmesine neden olmaktadır. Kas hücrelerinin yapı ve işleyişlerindeki bozukluklar nedeniyle meydana gelen bu hastalık aynı zamanda kas ve sinir hastalıkları olarak da adlandırılmaktadır.

Kas Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Yürüme bozuklukları
  • Oturduktan sonra kalkmada zorluk çekme
  • Ergenlik döneminde yaşıtlarından geride kalma
  • Kas tutulmaları 
  • Kol ve bacakları kaldırıp indirirken veya uzatırken zorluk çekme
  • Yürürken sıkça düşme
  • Göz kapaklarında meydana gelen düşme
  • Göz hareketlerinde azalma
  • Çocukların çok çabuk yorulması

Kas Hastalığının Yol Açtığı Durumlar
Güçsüzlük, yorgunluk, yürüme zorluğu ve kramplar  kas hastalıklarının başlıca belirtilerindendir. Genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığı kas hastalıkları bebeklikte meydana gelebileceği gibi yaşlılıkta da görülebilir. Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen kas hastalığında doğru teşhis oldukça önemlidir. Kas hastalıklarının yol açtığı sorunların başında yürüme zorluğu gelmektedir. Hasta yürümekte zorluk çektiği gibi merdiven çıkma ve oturduktan sonra kalkma gibi durumlarda oldukça zorlanmaktadır. Kaslarda meydana gelen güçsüzlük kişinin hareketlerini büyük oranda kısıtlamaktadır. Hasta ilerleyen dönemlerde ciddi fonksiyon kaybına ulaşır ve sakatlık söz konusu olabilir.

Kaslarda meydana gelen güçsüzlük nedeniyle hasta sık sık yorulmaya başlar ve hastalığın ilerlemesiyle birlikte bu yorgunluk derecesine artış gözlemlenir. Hastada başlarda normal oranda bir yorulma gözlemlenirken sonralarında tükenmeye varan bir yorgunluk gözlemlenir. Hastalığın neden olduğu durumlardan bir diğeri ise ellerde ve ayaklarda meydana gelen kramplardır. Bu kramplar gün içinde meydana gelebileceği gibi geceleri de şiddetli bir şekilde kramp söz konusu olabilir. Krampların yanı sıra kas ağrıları da hastalığın neden olduğu durumlardan bir diğeridir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte kaslarda meydana gelen güçsüzlük omuz, kol ve bacak kaslarını da etkileyerek hastanın zamanla saçlarını taraması, saçına toka takması ve yürümesi zorlaşırken, el işi gerektiren işlerde de yetersiz kalması söz konusu olabilmektedir.

Kas Hastalığı Neden Olur?
Günümüzde nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin büyük oranda etkilediği belirtilen kas hastalıklarında nadiren de olsa yaşamsal süreçte bir nedene bağlı olarak gelişen durumlarda söz konusu olabilir. Hastanın genetik yapısındaki bozukluklar kas hücrelerinin yapısını ve işlevini olumsuz yönde etkileyerek genetik olarak kas hastalığı oluşturur. Irsi kas hastalıkları genellikle bebek, çocuk ve gençleri etkiler. Irsi kas hastalığı olarak nitelendirilen bu hastalığın henüz kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak dünyanın belirli bölgelerinde bu hastalık için önemli bir bütçe ayrılarak yapılan derin araştırmalar halen devam etmektedir.

Kas Hastalığı Tedavisi

Hastalığın kesin bir tedavisi halen bulunmamakla birlikte uygulanan çeşitli ilaç tedavileri kasların güçlenmesine yardımcı olmaktadır. İlaç tedavisinin yanı sıra uygulanan fizik tedavi sayesinde kasların güçlendirilmesi ve kas hareketlerinin kolaylaştırılması sağlanmaktadır. Yaşamsal süreçte bir nedene bağlı olarak meydana gelen kas hastalıklarının yanı sıra genetik meydana gelen ırsi kas hastalıklarında herhangi bir ilaç tedavisi söz konusu değildir. Ancak bu konuda dünyanın çeşitli bölgelerindeli önemli araştırma merkezlerinde bu araştırmalar devam etmektedir. 

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP