Çocukta Saman Nezlesinin Uzun Vadeli Etkileri

Alerjik rinit, burun içinin alerjik hastalığıdır. Genel olarak hapşırma, burun akıntısı, burunda kaşıntı, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık şeklinde bulgu verir. Yaşam ve okul performansı üzerine zararlı etki ve eşlik eden diğer durumların varlığı nedeniyle çocuklarda önemli bir solunum yolu hastalığı olarak sınıflandırılmaktadır.

Saman nezlesi (Alerjik Rinit) olarak çocuklarda sinüzit, kulak iltihabı, lenf bezelerinde şişlik, bademciklerde irilik ve egzema vardır.

 

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİĞİ 

 

Yüksek refah düzeyine sahip ülkelerde çocuklarda yüzde 20 - 40 arasında görülür. Çoğunlukla tanı 6 yaş civarında konulmakla beraber belirtileri bebeklik döneminde ortaya çıkabilir.

Ailede alerji öyküsü olması risk faktörüdür. Erken bebeklik döneminde gıda veya mamaların başlangıcında çocuklarda, özellikle bir yaşın altındayken anneleri yoğun sigara içen çocuklarda ve kapalı alerjenlere yoğun şekilde maruz kalanlarda risk artar.

 

Saman nezlesi mevsimsel olabilir ya da yıl boyunca sürebilir. Ağaçlar baharda, otlar yaz ayında ve yabani otlar da yaz sonunda polen saçarlar. Ilıman iklimlerde küf sporları yaz aylarında açık havada dururken, sıcak iklimlerde  yıl boyunca sebat eder. Mevsimsel alerji belirtileri havaların soğumasıyla son bulur. Süreklilik gösteren alerjik rinit ve tozu akarları, hayvan tüyleri, fareler ve hamam böcekleri kapalı ortam alerjenleri ile ilişkilidir.

 

Alerjik rinit, soğuk algınlığı ile karıştırılabilir “Alerjik rinit bulguları çoğu zaman gözardı edilebilir. Üst solunum enfeksiyonu, soğuk algınlığıyla karışabilir. Baş ağrısı, nezle hali, ilkbahar ve yaz aylarında olup, 3- 4 haftadan uzun sürüyorsa, iyileşme göstermiyorsa, allerjik rinitten şüphelenilmelidir.

 

 

Çocukta alerjik rinit, ileri yaşlarda astım riskini arttırır.

 

Çocuklardaki burun kaşıntısı, yüzün kızarmasına, hızlı burun çekme ve sümkürmeyle burun kanamalarına yol açabilir. Hastaların yakınmaları burun tıkanıklığı, burunda şeffaf akıntı, hapşırma ve gözlerde sulanma ve kızarıklık şeklindedir.

 

Saman nezlesi olan çocuklarda burunlarını yukarı doğru sıkça ovuştururlar. Bu şekilde hem kaşıntılarını azaltıp hem de burun deliklerini bir süre açık tutarlar.

 

Hastalar koku ve tat alma duygularını kaybederler. Kulaklarda tıkanma olabilir. Burun tıkanıklığı gece de şiddetli yaşanır. Burun tıkanıklığı sebebiyle ağızdan nefes almaya, bunun sonucunda horlamaya başlar. Horlama ve nefes almadaki güçlük, uykunun düzensiz olmasına sebep olur. Uyku düzensizliği düz yaşam kalitesini düşürür.

 

Baş ağrısı, hırıltı, öksürük yakınmaları da eşlik edebilir. Hastaların ağızdan soluk alıp vermeye bağlı çatlamış dudakları ve göz altı mor halkaları bulunabilir. Bu yakınmalara alerjik rinit dışında yapısal anomaliler de sebep olur. Geniz eti büyümesi, buruna çocuklar tarafından sokulan yabancı cisimler, burun kemik yapısındaki eğrilikler, burun tümörleri de geçmeyen burun tıkanıklığı ve akıntısına sebep olabilir.Ayrıca burun akıntılarında alerji yüzdesinin ölçüldüğü nasal eosinofili testi de kullanılan bir yöntemdir.

 

Alerji testi mutlaka yapılmalı Tanı için fizik muayenesi ve alınan öykü haricinde alerji deri testleri, ya da kanda total IG ve özgü IgE dediğimiz alerji testleri yapılmalıdır. Alerji testti yapılmadan yaklaşık bir hafta önce kullanılan alerji ilaçları varsa kesilmelidir.Testlerin sonucunda belirli bir alerji tespit edilirse buna yönelik tedaviye başlanabilir. Yakınmaların azaltılması tedavinin amacıdır. Tedavi, doktorunuzun önereceği ağızdan alınan alerji ilaçları, burun spreyleri kullanılabilir. 
Polen mevsimlerinde çocukları yeşil alanlardan mümkün olduğunca uzat tutmak gerekir. Güneş gözlüğü ve maske kullanılmalıdır. Açık ortamlardan sonra çocuğa duş aldırılmalıdır. 

 

Hastanın yatak, yastık ve kılıflarına allerjen geçirmez ürünler örtülebilir. Çarşaflar her hafta sıcak su ile (55 derece) ile yıkanmalıdır. 
Evden evcil hayvanlar uzaklaştırılmalıdır. Odada pelüş, yünlü oyuncak ve halılar bulundurulmamalıdır.

 

 
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP