DOKTORLARIMIZ

CERRAHİ YÖNTEMLER


Tüp mide ameliyatı özellikle son dönemde en sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemidir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Dünyada obezite, sigaradan sonra en sık öldüren ikinci sıklıkta önlenebilir epidemik hastalık durumuna gelmiştir. Tüp mide Ameliyatı, laparoskopik (kapalı) yöntemle ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı özellikle son dönemde en sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemidir. Midenin bitiş noktası olan pilora yaklaşık 3-6 cm uzaklıktan başlanarak özel aletler yardımı ile yemek borusuna kadar midenin tüp haline getirilmesi işlemidir. Yaklaşık 45 dakika kadar süren işlem sonrası midenin yaklaşık %75-80’ lik bir kısmı çıkarılmış olur. Tüp mide ameliyatı 3 mekanizma ile kilo vermeye yardımcı olur.

1. Tüp mide ameliyatında midenin iştah hormonu (Ghrelin hormonu) salgılayan fundus kısmı da tam olarak çıkarıldığı için hastanın ameliyat sonrası iştahı azalır.
2. Mide hacminin küçülmesine bağlı olarak az miktarda gıda alımı ile tokluk hissi oluşur. 3. Midede rezervuar kısım çıkarıldığı için alınan gıdaların ince bağırsağa geçişi hızlanır ve ince bağırsaktan GLP denilen tokluk hormonu erken salınır ve böylece kişi daha erken doygunluk hissine kavuşur.

Tüm Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır? 

Farklı nedenlerle kilo alan; spor yapmasına ve sağlıklı beslenmesine karşı kilo veremeyen; kilo verememesine bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarına yakalanan obezite hastaları için tüp mide ameliyatı yeni bir hayatın kapılarını aralamaktadır. Tüp mide ameliyatının yapılabilmesi için kişilerin öncesinde kilo vermeyi denemiş olmaları gerekmektedir. Sıkı bir diyetle ve egzersiz programı uygulanarak verilebilecek miktarda kısıtlı fazlalıklar için bu ameliyata başvurulmamalıdır. Tüp mide ameliyatı öncesinde hastanın tüm sağlık kontrolleri detaylı bir şekilde yapılmalı ve kilo almasının ardında hormonlarla ilgili bir sorun varsa öncelikle kan değerlerinin düzeltilmesi gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı için obezite hastalığı olan kişilerin; Vücut kitle indeksi değerlerinin 40 ve üzerinde olması; Ya da; Vücut kitle indeksi değerlerinin 30-39.9 arasında olup; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, uyku apnesi gibi sağlığı riske atan rahatsızlıklarının bulunması şartları aranmaktadır. Tüp mide ameliyatı için yaş sınırı biraz belirsizdir. Genellikle 18-65 yaş arasındaki obezite hastaları için önerilse de özel durumlarda yaş sınırı 13-70 arasına çekilebilir. Tüp mide ameliyatında önemli olan uzman cerrahların tespitleri ve kişilerin sağlık durumlarının ciddiyeti olduğu göz ardı edilmemelidir

Tüp mide ameliyatı sonrası hastaların kilo vermesi; 1. Mide hacminin küçülmesine bağlı az miktarda gıda ile erken doygunluk hissi oluşur. 2. İştah hormonu olarak bilinen Ghrelin’in salgılandığı mide kısmının (fundus) çıkartılması sonucu açlık hissi baskılanır.

Kilo verme süreci nasıl olur? Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı sonrası, kilo verme özellikle ilk ayda olmak üzere ilk üç ay hızlıdır. Bu dönemde hastalar genellikle çok kolay kilo verdikleri için genellikle iyi motive olurlar ve önerilere uyarlar. Fakat bazı hastalar bu dönemde spor yapmadan da kilo verildiği için önerileri göz ardı edebilir. Bu nedenle tüp mide ameliyatında, ileri döneme uyum ve kilo kaybının devamı açısından beslenme ve spor önerilerine uymaları şiddetle tavsiye edilir.Üçüncü aydan sonra kilo verme hızı yavaşlamakla birlikte birinci yıla kadar azalarak devam eder. Tüp mide ameliyatlarında, birinci yıldan sonra kilo verme hızı daha da azalır ve 18-24. aydan sonra kilo verme tamamen durur. Hatta dikkat etmeyen %3-10 hastada eski kiloya ulaşmasa da geri kilo alımı görülebilir. Bu nedenle hastalar bu döneme gelene kadar ki sürede yeni yaşam tarzlarına adapte olmuş olmalıdır. En basit şekliyle karbonhidrattan uzak durmak, az ve sık beslenmek, bol su tüketmek ve spor yapmak artık bir alışkanlık haline gelmiş olmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Tüp mide ameliyatında en önemli kazanım sindirim sisteminin doğal yolunda bir değişiklik yapılmamasıdır. Açlık hissini tetikleyen Ghrelin hormonunun salındığı kısım çıkarıldığı için açlık uzun süre baskılanır, canınız çok fazla bir şey istemez. Tüp mide ameliyatı diğer ameliyatlarla kıyaslandığında daha kolay bir ameliyattır ve ameliyat süresi de daha kısadır. Diğer prosedürlere nazaran vitamin ve mineral eksikliği çok daha nadir görülmektedir.Tüp mide ameliyatı sonrası kilo kaybı yaklaşık 1-1,5 yıl devam eder. Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo alan hastaların kolaylıkla başka bir ameliyata çevrilme şansı vardır.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP