İşitme Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

İşitme cihazı, işitme kaybı olan kişilerin duyma deneyimlerini iyileştirmelerine yardımcı olan bir tür elektronik aygıttır. İşitme kaybı, herhangi bir nedenle (yaş, genetik faktörler, kirlilik, gürültü kirliliği, kulak enfeksiyonları vb.) işitme duyusunun zarar görmesi olarak tanımlanır. İşitme cihazı, işitme kaybı olan kişinin duyduğu sesleri yakalayarak ve dijital olarak işleyerek, kişileri duyabilir hale getirmeyi amaçlar.

İşitme cihazları çok farklı şekil ve modellerde olacak şekilde tasarlanabilir ve kullanıcılara birçok farklı özellik sunabilir. Bazı işitme cihazları, kulak içine yerleştirilir ve kulak kanalına sıkı bir şekilde oturur. Bunlar daha küçük ve daha az görünen işitme cihazlarıdır. Diğer işitme cihazları ise kulağın dış kısmına yerleştirilir ve kulak arkası işitme cihazı olarak adlandırılırlar.

İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?

İşitme cihazları, sesleri yakalayabilme işlevini bir mikrofon aracılığıyla gerçekleştirir. Mikrofondan alınan ve cihaz tarafından işlenen bu ses, kulak içi ya da kulak üstüne yerleştirilen bir hoparlör tarafından kulağa gönderilir ve böylece işitme sağlanmış olur. İşitme cihazları, seslerin daha net duyulabilmesini sağlamak amacıyla birçok farklı filtre ve ayarlama seçeneğine sahip olacak şekilde üretilir. Bunlar arasında konuşma netliğini artırmak, ortam gürültüsünü azaltmak ve seslerin ayırt edilebilmesini sağlamak gibi birçok farklı özellik sayılabilir.

İşitme Cihazı Ne İşe Yarar?

İşitme cihazları, kişilerde olan işitme kaybının seviyesine ve derecesine göre ayarlanabilir. Bazı insanlar sadece belirli bir frekans aralığındaki sesleri işitemezler. Bu soruna sahip olan kişiler için geliştirilmiş olan işitme cihazları, sadece ilgili frekanslardaki seslerin duyulabilmesini sağlayacak şekilde ayarlanabilir. Geniş bir frekans aralığında işitme kaybı yaşayan kişiler için geliştirilmiş olan işitme cihazları da bulunmaktadır.

İşitme cihazları, kişilerin yaşam tarzı ve ihtiyaçlarına göre de ayarlanabilir. Günümüzde kullanılan işitme cihazları gelişmiş teknolojiler kullanılarak üretilir, düzenli olarak güncellenir ve iyileştirilir. Örneğin bazı işitme cihazları Bluetooth teknolojisi ile akıllı telefonlar ve televizyonlar gibi diğer elektronik cihazlarla eşleştirilebilir ve bu cihazlardaki sesleri direkt olarak kişilerin kulaklarına aktarabilir.

İşitme cihazları, kişilerin daha kaliteli yaşamlar sürebilmelerini sağlamak amacıyla uzmanlar tarafından geliştirilir. Fakat işitme cihazı kullanımına karar vermeden ve işitme cihazı fiyatları araştırmalarına başlamadan önce kişilerin uzman kişiler tarafından muayene edilmeleri gerekir.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP